20 augustus, Den Haag: Tula-herdenking en Verhalensalon van Dutch Caribbean Book Club

In het kader van de jaarlijkse Tula-herdenking organiseert de Dutch Caribbean Book Club in samenwerking met het Haags Historisch Museum op 20 augustus in Den Haag een lezing van Nelson Lacroes over Tula. Dat was een verzetsstrijder onder wiens leiding op 17 augustus 1795 op Curaçao een massale opstand van slaafgemaakten tegen het Nederlandse koloniale systeem plaatsvond. Aansluitend op de lezing wordt de Verhalensalon gehouden.

Lacroes vertelt “het verhaal van een man die opstond tegen zijn onderdrukkers en zijn volk leidde in een vreedzame mars voor vrijheid, gelijkheid en broederschap”. Na de lezing volgt nog een Q&A in verband met de Tula-herdenking.

Tentoonstelling

Uit de oproeptekst voor de Verhalensalon die daarna gaat plaatsvinden: “Het Haags Historisch Museum is op zoek naar voorwerpen met een verhaal over ons koloniaal verleden. Heeft u in uw familie verhalen, tradities en voorwerpen die van generatie op generatie zijn doorgegeven? Deel ze met ons tijdens de Verhalensalon.

In 2023 organiseert het Haags Historisch Museum een grote tentoonstelling over het koloniale verleden van Den Haag. Hierbij willen we laten zien dat hoe dit koloniale verleden van invloed is op de mensen die nu in de stad wonen.

Zaterdag 20 augustus
Vanaf 13:30 uur: lezing
Vanaf 14:30 uur: Verhalensalon
Concordia CC
Hoge Zand 42, Den Haag
Aanmelden verplicht: dutchcaribbeanbookclub@gmail.com

Tijdens de Verhalensalon gaan medewerkers van het museum met u in gesprek over uw verhaal en welke voorwerpen daarbij van belang zijn. Denk bijvoorbeeld aan verhalen over de verzetsstrijder Tula, een oud familieverhaal of tradities rondom het slavernijverleden. Een selectie van verhalen en voorwerpen zullen in 2023 een plek krijgen in de tentoonstelling.”

Harry Westerink