20 december, Leiden: protestactie tegen dreigende uitzetting van Egyptische vluchteling

Gamal.
Gamal.

Morgen organiseren betrokken Leidenaren een protestactie tegen de dreigende uitzetting van de 48-jarige Egyptische vluchteling Gamal. Hij is een van de bekendste Leidse vluchtelingen zonder verblijfsrecht. Jarenlang verkocht hij dag in dag uit de straatkrant bij het filiaal van Albert Heijn aan de Hooigracht, om de hoek bij het kantoor van steungroep De Fabel van de illegaal. Veel mensen tonen zich bezorgd over het plotseling oppakken en opsluiten van Gamal.

Protestactie
Zaterdag 20 december
Vanaf 12:00 uur
Kaasmarkt, Leiden

Gamal is in 2001 naar Nederland gevlucht. Hij kwam helaas niet in aanmerking voor de pardonregeling van 2007 voor vluchtelingen zonder verblijfsrecht. Want daarvoor gold als voorwaarde dat de vluchteling voor 1 april 2001 asiel in Nederland moest hebben aangevraagd. En Gamal vroeg indertijd een paar dagen later, namelijk op 5 april, asiel aan en kwam dus niet voor de regeling in aanmerking. De bureaucratische muur die zo voor hem werd opgetrokken, stortte hem in diepe ellende. Bijna veertien jaar later heeft hij nog steeds geen verblijfsrecht. Met vallen en opstaan heeft hij een overlevingsstrijd moeten voeren, waarbij hij gelukkig wel kon rekenen op steun van stadgenoten.

Inmiddels is hij in Leiden zo’n vertrouwd en geliefd gezicht geworden dat velen geschokt en verontwaardigd zijn dat de politie hem zomaar van straat plukt en gevangen zet in het Rotterdamse detentiecentrum. “Leiden mist hem heel erg”, zo omschreef het Leidsch Dagblad het een paar dagen geleden.

Gamal had een buiten schuld-procedure lopen waarmee hij probeerde te bewijzen dat hij niet kon worden uitgezet. De vorige Egyptische consul had de Dienst Terugkeer & Vertrek (DTV) geen toestemming gegeven om Gamal uit te zetten. Maar de nieuwe consul is blijkbaar heel wat minder begaan met hem en heeft ineens wel een reisdocument uitgeschreven. De DTV dreigt hem nu na veertien jaar alsnog te dumpen in Egypte, waar zijn leven gevaar loopt.

Harry Westerink