20 juni, Wageningen: solidariteit met vluchtelingen – Wereldvluchtelingendag

“Voor migranten en vluchtelingen is het leven in ‘normale’ tijden vaak al heel moeilijk. De overvolle opvangkampen en detentiecentra vormen een gevaar voor hun gezondheid. Tijdens de huidige coronapandemie wordt dit alleen maar erger. Migranten zijn bijzonder kwetsbaar voor de crisis. In plaats van voldoende gezondheidszorg en huisvesting te bieden, hebben Europese autoriteiten de noodsituatie gebruikt om hun aanvallen op migranten te escaleren en xenofobie op te voeren. De grote demonstraties wereldwijd tegen politiegeweld en racisme, die ook vluchtelingen treffen, maken duidelijk dat er veel protest nodig en mogelijk is”, aldus de oproep van Stop the War On Migrants.

“In het detentiecentrum in Rotterdam worden migranten in cellen geperst, en in nauw contact met mogelijk geïnfecteerde bewakers gebracht. In Leiden wordt de noodopvang voor migranten gesloten. In Zoutkamp is gedreigd op met corona besmette asielzoekers te schieten als ze naar buiten gaan. In veel andere Europese landen is de situatie nog erger: vluchtelingen mogen geen asiel aanvragen, worden gearresteerd en opgesloten, op zee achtergelaten of met

Zaterdag 20 juni
Van 14:00 tot 15:00 uur
Het Plantsoen, Wageningen
Facebook

geweld teruggeduwd naar Turkije en Libië. Arbeidsmigranten worden gedwongen te werken en wonen onder onveilige omstandigheden. Zoals in de vleesverwerkende industrie. We roepen daarom op om een einde te maken aan het geweld tegen migranten, en om dit geweld te vervangen door de solidariteit die nodig is om deze wereldwijde crisis aan te pakken.

Wij verzetten ons tegen racisme en discriminatie en eisen:

  • sluit de detentiecentra en stop deportaties, geef vluchtelingen huisvesting
  • stop de militarisering van grenzen en pushbacks, hervat reddingsacties
  • opvang in Nederland van alleenstaande kinderen uit Griekse vluchtelingenkampen
  • recht op gezondheidszorg en veilige leef- en werkomstandigheden voor iedereen
  • legaliseer alle vluchtelingen en migranten.”

Eric Krebbers