22 februari, Amsterdam: aftrap van de strijd tegen Zwarte Piet in 2014

Kick Out Zwarte Piet.
Kick Out Zwarte Piet.

Onder het motto “Kick-out Zwarte Piet!” organiseren Zwarte Piet Is Racisme, Zwarte Piet Niet en New Urban Collective op 22 februari een kick-off event voor de strijd tegen Zwarte Piet in 2014. De drie organisaties hebben vorig jaar flink aan de weg getimmerd tegen de racistische karikatuur en staan in de startblokken om het protest ertegen dit jaar nog krachtiger te laten worden.

Bijeenkomst tegen Zwarte Piet
Zaterdag 22 februari, van 16:00 tot 19:00 uur
Boom Chicago
Rozengracht 117, Amsterdam
Steuntoegangsprijs: 5 euro

Uit de oproep voor de kick-off: “Zwarte Piet is een racistische stereotypering van de zwarte mens. Nadat een groep Amsterdammers bezwaar had gemaakt tegen dit beledigende element in het kinderfeest, volgde er eind 2013 een heftige nationale discussie die Nederland maandenlang in de ban hield. Tegenstanders van Zwarte Piet werden racistisch en agressief bejegend en ook bedreigingen werden niet geschuwd. De VN heeft onderzoek gedaan en zich in niet mis te verstane bewoordingen uitgesproken over de haatdragende toon van het debat. De Raad van Europa en de Ombudsman bogen zich over ons land en stelden dat het Nederlandse politieke tij racistisch, discriminerend en migrantenvijandig is geworden. De discussie rondom Zwarte Piet symboliseert deze zorgwekkende ontwikkelingen en juist daarom willen wij de strijd blijven voeren tot er significante veranderingen tot stand zijn gebracht.

Wil jij in 2014 je stem harder laten horen, het protest nog krachtiger aantekenen en nog duidelijker opkomen voor een kinderfeest zonder racistische bijsmaak? Kom dan op zaterdag 22 februari 2014 naar Kick-out Zwarte Piet. Een dag waarop we zullen reflecteren op de acties tegen Zwarte Piet in 2013 en een dag waarop we de strijd in 2014 zullen inluiden. Met gastsprekers en bijdragen van Joggo, Kno’Ledge Cesare, Mitchell Esajas, Kunta Rincho, Anousha Nzume en Yahmani Blackman.”

Harry Westerink

Het hele logo.
Het hele logo.