22 maart, Genève (Zwitserland): demonstratie voor VN-onderzoek naar mensenrechtenschendingen in Soedan

Op 2 maart demonstreerden 1.500 diaspora Soedanezen uit 35 Europese steden in Brussel.

Op 22 maart gaan Soedanezen in de diaspora, uit EU-landen en ook uit andere landen, demonstreren bij het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in Genève. De actie richt zich op de Mensenrechtenraad van de VN, die wordt verzocht om een onderzoek te gaan instellen naar de massale mensenrechtenschendingen in Soedan, begaan door het dictatoriale regime van Omar al-Bashir. Ook vanuit Nederland doen Soedanezen aan de demonstratie mee.

Na het Internationaal Strafhof in Den Haag, waar al vaker demonstraties van Soedanezen zijn gehouden, en het Europese parlement, waar onlangs nog werd gedemonstreerd, is de Mensenrechtenraad van de VN de derde internationale instelling waar Soedanezen via actie van onderop druk op uitoefenen. Als die instellingen daadwerkelijk zouden overgaan tot onderzoek naar en vervolging van Al-Bashir en zijn handlangers, dan valt te verwachten dat zijn regime snel ten val kan worden gebracht. Door de sinds december 2018 uitgebroken opstand in Soedan is dat regime toch al meer in de verdediging gedrongen. In Nederland hebben Soedanese vluchtelingen en hun ondersteuners niet alleen al vaker gedemonstreerd tegen Al-Bashir, maar ook tegen de collaboratie van de Nederlandse staat met die dictator en tegen de uitzetting van Soedanezen zonder verblijfsrecht.

Vrijdag 22 maart
Van 12:00 tot 16:00 uur
Palais des Nations
Avenue de la Paix 14, Genève

Op 2 maart demonstreerden 1.500 diaspora Soedanezen uit 35 Europese steden in Brussel. Ze eisten van het Europese parlement dat de EU stopt met het steunen van het Soedanese regime, tegengaat dat het regime de noodtoestand inzet tegen demonstranten en de samenwerking met het regime rond migratiebeheersing opnieuw ter discussie stelt. Hieronder nog een paar foto’s en een korte video van dat protest, gemaakt door Doorbraak-acitiviste Ibttesam Hasan Muhamad.

Harry Westerink