23 maart, Amsterdam: demonstratie “Samen tegen racisme en discriminatie”

“Extreem nationalistisch rechts wint terrein, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. Een groeiende bedreiging voor allen die te maken hebben met discriminatie en racisme. Alleen door gezamenlijk op te treden, kunnen we deze dreiging effectief tegengaan.” Dit staat in de oproep van Comité 21 maart voor de landelijke demonstratie tegen racisme de discriminatie op 23 maart in Amsterdam. Die oproep is ook door Doorbraak ondertekend.

De oproep gaat verder: “De opkomst van extreem nationalistisch rechts vindt plaats te midden van escalerende conflicten in Oekraïne en Palestina, de toenemende negatieve gevolgen van klimaatverandering, een wereldwijde economische crisis, en groeiende onderdrukking van protesten. Extreem nationalistisch rechts richt zich daarbij vooral op asielzoekers, moslims, anti-Zwarte-Piet-activisten en Nederlanders met een migratieachtergrond. De lhbtia+ gemeenschap, vrouwen en vertegenwoordigers van ‘de liberale elite’ worden eveneens aangevallen.

Zaterdag 23 maart
Vanaf 13:00 uur
De Dam, Amsterdam

Op institutioneel wantrouwen wordt ingespeeld om steun te verwerven voor discriminerende en racistische agenda’s. Het is zorgelijk dat de krachten tegen extreem nationalistisch rechts vaak gefragmenteerd zijn. Dat moet anders.

Het Comité 21 Maart biedt jaarlijks op of rond 21 maart een openbaar platform voor individuen en organisaties die strijden tegen discriminatie en racisme. Een landelijke demonstratie in Amsterdam, onderdeel van een wereldwijd protest, dat oorspronkelijk in 1979 door de Verenigde Naties werd uitgeroepen tegen apartheid in Zuid-Afrika.(*) In 2024 zien wij de dramatische gevolgen van Israëlische apartheid jegens de Palestijnen.

  • Tegen extreem nationalistisch rechts!
  • Tegen discriminatie en racisme in al zijn vormen!
  • Tegen apartheid en oorlog!
  • Vóór een sociaal en rechtvaardig Nederland!
  • Vóór grotere onderlinge samenwerking!”

Joris Hanse

Noot van de redactie op 15 maart. Marjan Boelsma benaderde ons vandaag met de terechte vraag waar dat jaar 1979 vandaan komt. “In 1966 riepen de VN 21 maart uit tot internationale dag ter eliminatie van rassendiscriminatie naar aanleiding van het bloedbad in Sharpeville in 1960 bij de protesten tegen de Zuid-Afrikaanse passenwetten. Dit lijkt mij meer passend. Het doet recht aan de slachtoffers van het apartheidsregime die toen daar en elders in het land opstonden tegen het koloniale apartheidsregime op die 21ste maart 1960.” Boelsma is maker van de website “Tegen het vergeten” over de anti-apartheidsstrijd.