25 en 26 november, Nijmegen: anti-racistische marathon tegen Pegida

Het affiche (voor een grotere versie zie hieronder).
Het affiche (voor een grotere versie zie hieronder).

Op zondag 12 november voerde Pegida op een Ku Klux Klan-achtige manier actie tegen de bouw van een nieuwe moskee in Enschede. Veertien leden zetten er een kruis neer dat ze besmeurden met – naar eigen zeggen – varkensbloed. Op zondag 26 november wil het extreem-rechtse groepje gaan demonstreren in Nijmegen. Door Nijmegen tegen Racisme wordt inmiddels hard gewerkt aan een anti-racistische marathon op zaterdag 25 en zondag 26 november met workshops, discussies, eten, films, feest en acties. En op Indymedia is een oproep geplaatst om de fascisten op zondag te laten rennen. Doorbraak roept iedereen op om aan de acties mee te doen.

Zodra het programma van de marathon bekend is, zullen we het hier plaatsen. Hou ook de website van Nijmegen tegen Racisme in de gaten. Inmiddels heeft Laat Ze Niet Lopen anti-racisten opgeroepen om op 26 november om 13:00 uur bij de voorverzamelplek (Joris Ivensplein) van Pegida te zijn.

Nijmegen tegen Racisme heeft alvast een prima oproep geplaatst, die we daarom hieronder integraal overnemen.

“Twee jaar geleden organiseerden we een zeer succesvolle demonstratie voor een Nijmegen dat migranten welkom heet – het was een duidelijk signaal voor vrijheid van beweging, tegen racisme en voor grenzeloze solidariteit.

Twee jaar later, met de electorale winst van de PVV en FvD, de aanwezigheid van de AfD in de Bundestag en Trump als president van de VS, lijkt de steun voor extreem-rechts gedachtegoed een nieuwe impuls te hebben gekregen. De afgelopen jaren zijn de racistische intimidaties en gewelddadige aanvallen op moslims, migranten en mensen die zich uitspreken tegen racisme enorm toegenomen.

In Nederland uitte dit zich onder andere in de bejegening van antiracisme-activisten als Sylvana Simons, gewelddadige aanvallen op vluchtelingenopvangcentra, en de recente acties tegen bijvoorbeeld islamitische scholen en moskeeën. Lokaal beklom een Pegida-demonstrant afgelopen jaar het podium bij de “Nijmegen Against Hate” manifestatie en zag kans om juist daar zijn haatdragende boodschap te verspreiden. Ook probeerden extreem-rechtse figuren van Nijmegen Rechtsaf tot twee keer toe een bijeenkomst tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet te verstoren. Helaas zijn dit niet slechts incidenten. Racisme is namelijk nog steeds onderdeel van de Nederlandse samenleving. Dit land is nooit echt losgekomen van het koloniale verleden en profiteert er nog altijd van. Kapitalisme, nationalisme, kolonialisme, racisme en fascisme: het één bestaat niet zonder het ander. Institutioneel racisme manifesteert zich onder andere in de vorm van politiegeweld, het Europese anti-migratiebeleid en de achterstelling van groepen mensen met een migratie-achtergrond.

Mensen zonder papieren worden steeds verder gemarginaliseerd, evenals mensen die hen ondersteunen. Landen van de Europese Unie maken afspraken met Libië en Turkije om migranten tegen te houden voordat zij überhaupt de Middellandse zee kunnen bereiken. Migratie kan veel verschillende oorzaken hebben, en veel migratie wordt veroorzaakt door westerse economische en buitenlandse politiek. Maar laat één ding duidelijk zijn, er bestaan wat ons betreft geen redenen die niet legitiem zijn. Wij zijn voor vrijheid van beweging voor iedereen ongeacht (economische) status, gender, religie of kleur.

Om samen te vechten voor een wereld waarin we grenzeloze solidariteit voorop stellen, organiseren we op 25 en 26 november een anti-racistische marathon met workshops, discussies, eten, films, feest en acties om de strijd tegen racisme te versterken. Van de gevestigde politiek hoeven we niets te verwachten. Als we racisme en verrechtsing willen stoppen, zullen we zelf het initiatief moeten nemen, het met elkaar en van onderop moeten aanpakken. Door samen te komen op straat en de onderlinge betrokkenheid te vergroten kunnen we een begin maken met het zichtbaar maken van een concreet alternatief. Voor een leven in veiligheid, solidariteit en sociale zekerheid voor iedereen! Houd voor meer informatie de onderstaande website in de gaten.

Nijmegen tegen racisme – voor een grenzeloze solidaire samenleving”

Eric Krebbers

Grotere versie van het affiche.
Grotere versie van het affiche.