Soedanese revolutionairen eisten vanmiddag in Den Haag de sleutels van de ambassade op

Vanmiddag was er in Den Haag een spontane demonstratie van Soedanese vluchtelingen in Nederland. Er zou een statement komen van het Soedanese leger over dictator Omar Al-Bashir. Wij hebben de revolutie in onze gedachten en hoopten dat de statement positief nieuws zou bevatten. Ons doel vandaag was om de sleutels van de ambassade te krijgen.

Helaas bleek het statement een politieke ramp: Al-Bashir wordt vervangen door een nieuwe Al-Bashir. De minister van Defensie zal het voor twee jaar overnemen! Maar hij is ook een oorlogsmisdadiger en wordt eveneens gezocht door het Internationaal Strafhof. Kortom, er is nog niets veranderd. De frustratie en ergernis van de Soedanese bevolking neemt nog verder toe. “Adding insult to injury”, zeggen de Engelsen.

Aanstaande maandag gaan we nog een keer demonstreren bij de ambassade. We willen de ambassadeur vragen om de sleutels van de ambassade aan het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken te geven. De sleutels van de Soedanese ambassades in landen als Duitsland, Frankrijk en Noorwegen zijn al in handen van de ministeries van Buitenlandse Zaken daar. Aanstaande maandag willen we dat de politie de ambassadeur vraagt om de sleutels. Wanneer hij die niet afgeeft, en er een aanval komt of er iets gevaarlijks met hem gebeurt, dan is er geen regering in Soedan meer die verantwoordelijk is.

We hebben als revolutie besloten om door te gaan met onze acties en demonstraties totdat we ons doel hebben bereikt. En dat is het aftreden van Al-Bashir en zijn regering.

Abdulrazik Khamis