27 november, Den Haag: actie tegen racistische politiechef Paul van Musscher

Weg met Paul Musscher.
Weg met Paul Musscher.

“Weg met de racistische korpschef Paul van Musscher.” Onder dat motto organiseert Strijd Tegen Racisme op 27 november een “ludieke” picketactie die de aftrap vormt voor een campagne waarmee het ontslag wordt geëist van Van Musscher als politiechief van het korps Haaglanden. Eerder leidde de aankondiging van een protest tegen de deelname van Van Musscher aan een bijeenkomst al snel tot de afgelasting daarvan.

Picketactie
Donderdag 27 november
Van 19:00 tot 20:30 uur
Stadhuis
Spui, Den Haag

Uit de oproeptekst: “Musscher is bekend om zijn racistische uitspraken, zoals ‘Berber komt van het woord barbaar en dat is inderdaad cultureel ingebakken dat ze wat wilder zijn, wat makkelijker op straat leven, en wat ruiger zijn. Je zou kunnen zeggen dat het genetisch meegekomen is.’ En: ‘Tegenspraak leveren zit in onze genen. In Hong Kong geldt: als de baas praat, luistert de rest. Als hij beslist, spreekt niemand tegen.’

Naast korpschef zijn is Paul van Musscher ook verantwoordelijk voor de Portefeuille ‘Diversiteit en discriminatie’ bij de Nationale Politie. Hij is dus én hoofdverantwoordelijk voor het racistische beleid van de Nationale Politie, én operationeel hoofdverantwoordelijk voor het disproportioneel en systematisch racistisch optreden van de Politie Eenheid Haaglanden. Dit bevat dezelfde eenheid die Rishi Chandrikasing van zijn leven beroofde (waarna Van Musscher er persoonlijk voor zorgde dat de agent die dit deed, weer zijn normale werkzaamheden kon hervatten), dezelfde eenheid die steeds meer in opspraak komt door schaamteloos buitensporig geweld toe te passen tegen Marokkanen in de Schilderswijk. Ondanks de overvloed aan bewijs ontkent Van Musscher nog steeds dat er sprake is van racisme bij hemzelf of in zijn korps.

Naast racisme is Van Musscher ook niet vies van intimidatietechnieken. Onlangs is gebleken dat de Regionale Inlichtingen Dienst (lokale AIVD-tak en collega’s van de politie) onderzoek doet naar en informanten probeert te rekruteren binnen cirkels die demonstraties tegen racistisch politiegeweld in Den Haag hebben georganiseerd. Nadat dit naar buiten kwam, heeft Van Musscher ook nog eens zonder legitieme reden persoonlijk aangifte gedaan tegen een van deze organizers voor “belediging, laster en smaad”, en is er een strafrechtelijk onderzoek gestart dat wordt onderzocht door zijn eigen korps.

Iedereen is welkom op deze picket! Nodig je vrienden uit en laten we ervoor zorgen dat de racistische politiechef Paul van Musscher zo snel mogelijk naar een nieuwe baan moet gaan zoeken!”

Tot zover de oproep voor de actie.

Harry Westerink