28 februari, Nijmegen: leesgroepbijeenkomst over Bookchin en Öcalan

Murray Bookchin.
Murray Bookchin.

De laatste jaren neemt de aandacht voor de ideeën van de Amerikaanse anarchist Murray Bookchin (1921-2006) gestadig toe. Met zijn “sociale ecologie”, communalisme en later “libertair municipalisme” beïnvloedde hij een reeks radicaal-linkse sociale bewegingen, met name in Noord-Amerika en Europa. Sinds enige jaren schijnt ook PKK-leider Abdullah Öcalan gecharmeerd te zijn van Bookchins ideeën. De huidige experimenten met basisdemocratisch zelfbestuur in het Noord-Syrische Rojava zijn daar dan ook, naar verluidt, deels op geïnspireerd. Kortom, Bookchin is actueel. Maar wat houden zijn ideeën nu eigenlijk in? Om daar meer over te weten te komen, hebben Doorbrakers en andere activisten in Nijmegen een Bookchin-leesgroep opgestart. Op 28 februari is de derde bijeenkomst.

Bijeenkomst leesgroep
Zondag 28 februari
Vanaf 19.00 uur

Wil je meedoen of heb je vragen? Neem dan contact op met ons via bookchin.nmgn@riseup.net.

Op deze bijeenkomst gaan we aan de hand van vier teksten de ideeën van Bookchin en Öcalan vergelijken. Daarvoor hebben we de volgende vier teksten uitgekozen.

1. “Democratic Confederalism” van Öcalan, alleen deel III.
2. “The politics of social ecology libertarian municipalism” van Janet Biehl. (Nederlandse vertaling)
3. “Thoughts on Rojava. An interview with Janet Biehl” van Zanyar Omrani.
4. “A small key can open a large door”, alleen de inleiding.

De bedoeling is om tijdens het lezen te zoeken naar verschillen en overeenkomsten tussen Bookchin en Öcalan. Tijdens de bijeenkomst gaan we dat eerst gezamenlijk uitwerken. Daarna zullen er nog twee andere discussiepunten ingebracht worden om samen verder na te denken over hoe de theorie zich uit in Rojava.

Meer over leesgroep vind je hier, over de tweede bijeenkomst (een inleiding in het denken van Bookchin) hier, en een recensie van Bookchins biografie hier.

Bookchin-leesgroep