20 februari, Amsterdam: herdenkingsdienst voor overleden strijder tegen Zwarte Piet

Bally bij het vertrek naar Meppel.
Bally bij het vertrek naar Meppel.

De beweging tegen Zwarte Piet is diep geschokt door het overlijden van Albert August Balsemhof, nadat hij afgelopen zaterdag in Grou had deelgenomen aan een demonstratie tegen de racistische karikatuur. Aanstaande zaterdag vindt er in Amsterdam een herdenking voor hem plaats.

Herdenking
Zaterdag 20 februari
Van 10:30 tot 13:30 uur
Gebouw Ons Suriname
Zeeburgerdijk 19-1, Amsterdam

Uit de oproeptekst: “Met pijn in onze harten moeten wij u mededelen dat onze broeder, vader van twee kinderen, echtgenoot en strijder Albert August Balsemhof, ook bekend als ‘Bally’ en ‘Kodjo Kwaku’, van het eerste uur is heengegaan na jaren van strijd tegen onrecht en racisme. Na de demonstratie die zaterdag 13 februari 2016 in Grou heeft plaatsgevonden werd hij op de terugweg naar de Randstad getroffen door een fatale hartaanval.

Albert was een strijder die zich onvermoeibaar inzette in de beweging tegen Zwarte Piet en racisme. Bij elke demonstratie stond hij op de frontlinie met een vuist in de lucht, een spandoek en/of demonstratiebord in de hand en anti-Piet stickers op zijn jack. Uit volle borst liet hij hier horen waar hij voor stond, hij heeft tot zijn laatste dag gestreden. Onze beweging heeft een moedige man verloren die een bron van inspiratie voor velen is geweest en dat voor velen zal blijven. Zijn hart is gestopt met kloppen, maar de strijd zal in onze harten en acties voort blijven bestaan.

Bally was niet alleen een strijder maar ook een familieman, DJ, technisch consultant en had een goed gevoel voor talen en culturen. Hij is geboren op Aruba en groeide op in Suriname. Op Cuba studeerde hij Spaanse linguïstiek aan de ‘Universidad de Oriente’. Hij kon zich verstaanbaar maken in het Nederlands, Spaans, Sranan Tongo, Papiamentu, Engels en Frans. Hij wist van zijn hobby zijn werk te maken en werkte als technisch consultant voor een groot internationaal bedrijf. Als maatschappelijk betrokken persoon was hij niet alleen een kracht in de anti-Zwarte Piet-beweging, maar was hij ook actief in de lokale politiek te Purmerend. Als muziekliefhebber had hij zijn eigen live stream waar hij het beste muziek van het Caribisch gebied liet horen. Boven alles was Bally ook een liefhebbende vader van twee zoons, een echtgenoot, schoonvader, broer, oom, neef en een goede vriend. Hij zal gemist worden.

Om het leven van deze veelzijdige en gepassioneerde man te eren, organiseren we op zaterdag 20 februari een herdenkingsdienst in het Hugo Olijfveldhuis (Vereniging Ons Suriname). Familie, vrienden en medestrijders die hem gekend hebben, zijn welkom. De inloop is om 10:30 uur en de aanvang om 10:45 uur. De herdenkingsdienst duurt tot 13:30 uur, waarna de familie in besloten kring Albert naar zijn laatste rustplaats zal begeleiden in Purmerend. Om de familie in deze moeilijke periode te ondersteunen en de kosten van de uitvaart te dekken, roepen wij een ieder op om een financiële bijdrage te leveren. U kunt een donatie doen door een bedrag over te maken naar het bankrekeningnummer van de oudste zoon Albert Balsemhof NL34ABNA0578018195 t.n.v. Albert Balsemhof. Wij maken een diepe buiging voor jou, broeder. Je hebt de weg voor ons geplaveid!

Wij zullen de strijd voortzetten. Daar kun je op rekenen, strijder!”

Harry Westerink