Strijdbaar protest voor erkenning van de Armeense Genocide (beeldverslag)

Vanmiddag was er in Den Haag een demonstratie voor erkenning door de Nederlandse regering van de Armeense Genocide. Het protest was georganiseerd door de Samenwerkende Armeense Organisaties (SAO) en begon met een manifestatie op het Plein bij de Tweede Kamer. Daarna werd er gelopen naar het Malieveld, tegenover de Turkse ambassade.

Zo’n 250 Armeniërs en sympathisanten luisterden op het Plein naar een reeks sprekers van politieke partijen, die allemaal netjes aangaven dat de Nederlandse regering de genocide moet erkennen. En dat wie de genocide niet erkennen mogelijk de daders van een volgende genocide zullen zijn. Gelukkig bleven ons sprekers van de PVV en het FvD bespaard. Ondertussen werd een petitie aangeboden aan de regering.

Daarnaast waren er natuurlijk ook enkele Armeense sprekers, waaronder een activist van Nor Zartonk. Die benadrukte dat we het niet alleen moeten hebben over wat er 104 jaar geleden is gebeurd, maar ook over wat er vandaag de dag plaatsvindt in Turkije. Nog steeds worden Armeniërs uitgesloten, onderdrukt en vermoord. En hij gaf een reeks schokkende voorbeelden, die bewezen dat de genocide zeker geen geschiedenis is. Uit veiligheidsoverwegingen hebben we zijn toespraak niet in beeld gebracht in deze reportage.

Het was goed om ook zo’n expliciet links verhaal te horen, want links is in de Armeense beweging helaas niet erg nadrukkelijk aanwezig. Wel waren er veel Armeense nationale vlaggen, ballonnen in de kleuren van de vlag en een afdeling van geüniformeerde Armeense scouts die de hele demonstratie op militaire wijze meemarcheerden. Elders op het Plein protesteerde een handjevol Koerden uit solidariteit met de hongerstakers in Turkije en elders in de wereld. Zij hadden uitsluitend vlaggen van hun leider Öcalan bij zich, wat natuurlijk bij voorbijgangers ook niet echt een indruk achterliet van een authentiek linkse van onderop beweging. De Koerden zouden zich nog aansluiten bij het Armeense protest, maar waren helaas te laat met hun eigen actie klaar.

Nor Zartonk en Doorbraak hadden tien affiches gemaakt met portretten van intellectuelen, waaronder veel linksen, die in 1915 als eersten werden vermoord. Die affiches trokken flink aandacht en enkele politici verwezen er ook naar in hun toespraken. Er waren verder aardig wat spandoeken met strijdbare teksten. Enkele maakten duidelijk dat wie het heeft over “de kwestie van de Armeense Genocide” de plank volkomen misslaat: het is geen “kwestie”, maar zonder twijfel een genocide.

De manifestatie op het Plein werd afgesloten met een aantal hartbrekende traditionele liederen, ten gehore gebracht door een jongetje met een onwaarschijnlijk machtig stemgeluid. De demonstratie was letterlijk kort maar krachtig: van begin tot einde werden er leuzen geroepen als “Turkey lies, Turkey hides. Turkey is guilty of genocide!” en “Armeense Genocide. Moet erkend worden!” De tocht eindigde in een halfopen vak op het Malieveld, tegenover de Turkse ambassade. Daar werden een kwartier lang leuzen geroepen, terwijl een afvaardiging een petitie in de brievenbus ging gooien bij de ambassadeur. Minpuntje was dat de ballonnen daar werden losgelaten, wat een mooi effect geeft als ze massaal opstijgen, maar gezien de ecologische vernietiging anno 2019 echt niet meer kan!

Het was kortom een prima protest, een jaarlijkse traditie. Met dit jaar voor het eerst een nadrukkelijk radicaal-links geluid, wat hopelijk ook een jaarlijkse gewoonte gaat worden. De herdenking is te belangrijk om uitsluitend aan conservatieve krachten over te laten.

Tijdens het protest verstuurden we ook een aantal tweets, met andere foto’s erin. En onderaan zie je 3 van de 10 posters die we bij ons hadden.

Eric Krebbers