28 oktober, Den Haag: stop de extreem-rechtse demonstratie in de Schilderswijk (AFGELAST)

Logo.
Logo.

GOED NIEUWS: DE DEMONSTRATIE VAN IDENTITAIR VERZET IS INMIDDELS AFGELAST.

“Op zondag 28 oktober willen de racisten en fascisten van Identitair Verzet demonstreren door de Haagse Schilderswijk om zo hun verwerpelijke gedachtegoed te verspreiden en de buurt te provoceren. Laat Ze Niet Lopen, een initiatief tegen racisme en extreem-rechts, roept op om in actie te komen tegen de extreem-rechtse demonstratie door op en langs de route van de racisten te protesteren en zo de ruimte voor extreem-rechts zo klein mogelijk te maken”, aldus een oproep van Laat Ze Niet Lopen.

Protest
Zondag 28 oktober
Vanaf 12:45 uur
Marie Jungiusweg
Den Haag
Facebook
Hashtag: #LZNL

Identitair Verzet verzamelt om 12:45 uur op de Marie Jungiusweg in het Zuiderpark. Daarna lopen ze via de Hoefkade en de Wouwermanstraat naar de moskee aan de Fruitweg. Hun precieze route zie je hier onder op de kaart.

Route
Route

Identitair Verzet richt zich met de demonstratie vooral tegen de As-Soennah moskee, die – net als dit miniscule groepje witte extreem-rechtsen zelf – eveneens uiterst rechts en conservatief is. Doorbraak heeft daarom ook kritieken geleverd op zowel Identitair Verzet als op de leiding van de moskee. Om meer mensen mee te krijgen – niet dat dat snel zal lukken, want wie wil er nu met zulke nare lui worden gezien? – heeft Identitair Verzet juist deze omstreden islamitische instelling gekozen als actiedoelwit. Maar de leden van het groepje zijn feitelijk tegen álle moslims, tegen alle niet-witte mensen, tegen alle migranten en vluchtelingen. In een door de gevestigde partijen steeds verder opgejut klimaat van racisme en moslimhaat probeert Identitair Verzet via dit soort kleine acties haar fascisme aan de man te brengen. Doorbraak roept op om hun protest tegen te gaan, zonder dat we ons op de een of andere manier willen verbinden met krachten in en om deze moslimfundamentalistische moskee.

In de oproep schrijft Laat Ze Niet Lopen verder: “Identitair Verzet staat in Nederland vooral bekend om hun kleine, mediagerichte acties, zoals het bezetten van daken van moskeeën en het lastig vallen van vluchtelingen. De leden van deze fascistische club hebben echter al een langer verleden van racistisch geweld: het bekladden van een begraafplaats met hakenkruizen en de confrontatie zoeken met iedereen die niet in hun witte wereldbeeld valt. Met de demonstratie die zij nu hebben aangekondigd, door de Schilderswijk, zetten zij de stap om van kleine acties naar een openbare demonstratie te gaan. Ze richten zich in hun oproep vooral tegen de As-Soennah moskee, maar wat zij werkelijk willen is een ruimte creëren waar moslimhaat, racisme en neo-nazi’s een plek hebben om hun haat te verspreiden en de confrontatie te zoeken.

Laat Ze Niet Lopen, een initiatief tegen racisme, roept je daarom ook op om je te verzetten tegen de extreem-rechtse demonstratie en zelf actie te ondernemen tegen de komst van allerhande racisten, fascisten en neo-nazi’s. Organiseer jezelf en je vrienden, fluit ze uit, overstem ze, blokkeer, laat zien dat ze niet welkom zijn! Eerdere nazi-demonstraties zijn door toedoen van tegenacties altijd vrij beperkt gebleven. Het is aan ons om samen de ruimte voor racisme zo klein mogelijk te maken. Op het moment heeft Identitair Verzet nog niet bekend gemaakt waar hun demonstratie gaat beginnen. Houd daarom voor meer informatie en updates www.laatzenietlopen.nl in de gaten. Ook kan je Laat Ze Niet Lopen volgen op Twitter en Facebook. In de aanloop naar, en op de dag van het tegenprotest voorzien wij in een infostructuur met kaarten van de omgeving en de laatste informatie.”

Eric Krebbers

Klik op de poster voor een grotere versie.
Klik op de poster voor een grotere versie.