4 maart, Amsterdam: talkshow over feminisme en anti-racisme

We all can do it!
We all can do it!

Onder het motto “Wie is er bang voor het f-woord” en in het kader van internationale vrouwendag gaan feministen van drie generaties op 4 maart met elkaar en met het publiek in gesprek. Centraal staat de vraag welke inzichten het feminisme kan bieden aan de beweging tegen racisme in Nederland. Een talkshow met Gloria Wekker, Philomena Essed, Hodan Warsame, Ramona Sno en Nancy Jouwe, georganiseerd door het Bijlmer Parktheater, Krater Art & Community en Kosmopolis Utrecht.

Talkshow
Woensdag 4 maart
Van 20:00 tot 21:30 uur
Bijlmer Parktheater
Anton de Komplein 240
Amsterdam Zuidoost
Facebook-event

Wekker en Essed zijn beiden veteranen die vanaf de jaren zeventig en tachtig actief zijn tegen racisme, seksisme en andere vormen van onderdrukking, zoals homohaat. Warsame en Sno zijn jonge activisten die via artikelen en op andere manieren problemen aankaarten binnen de anti-racismebeweging. Jouwe is de host van de talkshow. Ze stelde samen met Wekker en Maayke Botman een boek samen over de beweging van zwarte, migranten- en vluchtelingenvrouwen in Nederland.

Uit de oproeptekst: “De tijd is er rijp voor. Sinds ongeveer een jaar is het r-woord terug in het publieke domein in Nederland. We hebben het weer over racisme. Sterker nog, er lijkt nu eindelijk erkend te worden dat racisme bestaat. Dit inzicht loopt bijna synchroon met de uitgave van ‘Dutch racism’, een publicatie die uitlegt hoe typische Nederlandse vormen van racisme werken. Wat leert ‘Dutch racism’ ons? De wortels van het Nederlands racisme liggen in haar verleden. Er is een link met het Nederlandse slavernijverleden en kolonialisme. Wat valt daarover te zeggen? Inmiddels kunnen we spreken van een tweede golf in de anti-racismebeweging, een bloeiende, actieve, kolkende beweging van met name jonge zwarte en gekleurde vrouwen en mannen, die zichtbaar is en divers. Ze counteren niet alleen, ze willen ook de agenda bepalen. Waar staat die tweede generatie voor? Er worden successen geboekt, die zijn belangrijk. Maar er zijn ook zorgen, waarover? En hoe zag de eerste golf er uit? Vragen waarop we een antwoord proberen te vinden in de talkshow.”

Harry Westerink