De schone schijn van de Leerstages van Vliegenthart

Wethouder SP Vliegenthart moest zijn vorige plan over de Perspectiefbanen intrekken. Hier heeft hij niet veel van geleerd. Toen raadslid Maureen van der Pligt (van zijn eigen partij) de plannen zag, is zij opgestapt omdat ze zich hier niet mee kan verenigen. Begrijpelijk. Alleen de hoogte van de “premie” na afloop van het onbetaalde traject bij de reguliere (lees commerciële) werkgever is verhoogd. Overigens blijft deze beloning nog steeds achter bij de bestaande “vrijwilligersvergoeding”.
1. De leerstage is niet vrijwillig.
2. tijdens de leerstage heeft de bijstandsgerechtigde geen werknemersrechten.
3. De bijstandsgerechtigde mag meepraten over zijn eigen leertraject, maar mag niet weigeren, er is geen bezwaar en beroepsprocedure.
4. De leerstage leidt niet op tot een erkend diploma.
5. De leerstage mag 6 maanden duren en met zes maanden verlengd worden. Er wordt nergens een relatie gelegd met de inhoud van de “opleiding”.
6. De leerstage kan plaatsvinden bij een commerciële werkgever.
7. De leerstage gaat in eerste instantie over het aanleren van “werknemersvaardigheden”, pas daarnaast over “vakvaardigheden”.
8. De leerstage kan nog steeds verplicht gesteld worden voor mensen die jarenlang hebben gewerkt.
9. Aantal uren van de leer-werkovereenkomst is niet gemaximeerd op 32 uur.
10. De productieve arbeid binnen de leerstage wordt niet als zodanig betaald. a. productieve arbeid niet als zodanig beloond, b. er worden voorwaarden gesteld aan het uitbetalen van de premie en onkostenvergoeding, c. De premie van 500 euro (en zelfs met daarbovenop de onkostenvergoeding van (40 euro) is lager dan de toegelaten vrijwilligersvergoeding.
11. Werkgevers hoeven geen baangarantie te geven.
12. Er zijn geen eisen om verdringing van normaal betaalde banen te voorkomen.
– wat er wel is, dat zijn gratis arbeidskrachten voor werkgevers.

Dejo Overdijk in De schone schijn van de Leerstages van Vliegenthart (DwangarbeidNee)