4 oktober, Den Haag: kort geding en solidariteitsbijeenkomst met barista’s, Horeca United en Doorbraak

De eigenaar van mini-keten Lupi Coffee, Hossein Akef, heeft een kort geding aangespannen tegen zes van zijn voormalige barista’s, de van onderop-vakbond Horeca United en Doorbraak. Wij moeten van hem per direct stoppen met campagne voeren tegen het bedrijf, mogen niet meer de straat op om te demonstreren of te flyeren. Hij wil daarnaast dat alle publicaties over Lupi verwijderd worden. Vanzelfsprekend vechten we terug, want mocht de cafébaas van de rechter gelijk krijgen, dan zou dat een fikse beperking betekenen van de mogelijkheden en rechten van werkers, vakbonden, activisten, journalisten en eigenlijk iedereen die hecht aan de vrijheid van meningsuiting.

Woensdag 4 oktober
Vanaf 11:00 uur
Paleis van Justitie
Prins Clauslaan 60, Den Haag

We roepen daarom op om op woensdag 4 oktober te komen naar de rechtszaak (12:00 uur) en de solidariteitsbijeenkomst daaraan vooraf (11:00 uur), bij het Paleis van Justitie aan de Prins Clauslaan 60 in Den Haag. En om deze oproep verder te verspreiden. Daarnaast kun je een financiële bijdrage doen aan de strijd van de barista’s, Horeca United en Doorbraak door geld over te maken op bankrekening NL18 ASNB 0893 2094 30 van QAG Masius, onder vermelding van “Lupi-campagne”. Rechtszaken zijn niet goedkoop.

Horeca United schrijft in hun oproep: “Ben je wel eens een kapitalist tegengekomen die succesvol tandpasta in een tube terug kon duwen? Nee, wij ook niet. Het wordt altijd een rotzooi. Toch probeert Hossein Akef, eigenaar van Lupi Coffee en Persian Caviar, dit te doen. Ondanks alle media-aandacht, flyeracties en een grote demo weigert hij met ons in gesprek te gaan over onze eisen. Nadat rauwe intimidatiepogingen op niks zijn uitgelopen, heeft Akef nu een kort geding ingediend tegen Doorbraak en 8 leden van Horeca United, waarvan 6 voormalige barista’s. Akef probeert ons verantwoordelijk te houden voor elk negatief bericht dat over hem of zijn ondernemingen is verschenen of in de toekomst zal verschijnen en dreigt met dwangsommen die oplopen tot een kwart miljoen euro (!). Ook wil hij ons laten verbieden om actie tegen hem te voeren. Een belachelijke poging tot union-busting en beperking van het recht op vrijheid van meningsuiting, journalistiek en protest.

Daarom roepen wij op tot een solidariteitsbijeenkomst voor de rechtbank in Den Haag (Prins Clauslaan 60) op 4 oktober om 11:00 uur. Na wat speeches, koffie en misschien muziek begint om 12:00 uur het kort geding. Steun Horeca United en Doorbraak en kom ook! Helaas gaat deze rechtszaak ons zelfs in het gunstigste geval veel geld kosten. Je kan de gedagvaarde barista’s en activisten ook steunen door naar een benefietavond te komen. Hou radar.quat in de gaten en kom gezellig langs voor heerlijke cocktails en de waarschijnlijk goedkoopste chefs’ table van Amsterdam (3 gangen, aanbevolen donatie 5 euro). Of doneer via onze site. Alvast bedankt! Met solidariteit, Horeca United.”

Eric Krebbers