5 december, Amsterdam: bijeenkomst wegens vijfjarig bestaan van KOZP, met reflectie en zelfzorg voor activisten

Op 5 december organiseert Kick Out Zwarte Piet (KOZP) een bijeenkomst in Amsterdam met reflectie op de strijd tegen blackface en met zelfzorg voor activisten. Diverse sprekers en artiesten blikken terug op de afgelopen weken en jaren, waarbij ook aandacht is voor de noodzaak om goed voor jezelf en voor elkaar te zorgen.

Uit de oproeptekst: “Op 8 november is in Den Haag een aanslag gepleegd op het landelijke KOZP-congres. Hierbij is de auto van KOZP-mede-initiator Mitchell Esajas total loss geslagen en een oud-schoolgebouw gevandaliseerd. Tegen Mariam van KOZP Den Haag werd er online en in de Haagse gemeenteraad een hetze gevoerd. Dit is onacceptabel. Op 13 november is in Eindhoven een van de vreedzame KOZP- demonstranten, Perle, op straat aangevallen. Dit omdat ze als zwarte vrouw vorig jaar gebruik heeft gemaakt van haar demonstratierecht door tegen Zwarte Piet te demonstreren. Dit is onacceptabel. Op 16 november werden er in Den Haag 1000 posters opgehangen waarop Jerry Afriyie werd afgebeeld als Zwarte Piet. Het onderschrift van de posters was: “Den Haag houdt van Zwarte Piet, niet van zeurpieten”. Dit is onacceptabel. Op 17 november werd een kind van 6 jaar, in de trein, uitgescholden voor Zwarte Piet. Het aangedane kind en haar moeder hebben wij allen op de beelden gezien en gehoord. Dit is onacceptabel. Ahmad Mendes Moreira, van Excelsior, werd tijdens de voetbalwedstrijd tegen Den Bosch door supporters uitgescholden voor ‘k* zwarte, k* n*ger, k* katoenplukker en Zwarte Piet’. Toen hij hier wat van zei, werd hij door de coach van FC Den Bosch een ‘zielig mannetje’ genoemd. Dit is onacceptabel.”

Donderdag 5 december
Van 19:00 tot 22:00 uur
Bijlmer Parktheater
Anton de Komplein 240, Amsterdam
Facebook

De oproep gaat verder: “Ondanks het onacceptabele racistische geweld hebben meer dan 1000 vreedzame demonstranten zich aangesloten bij protesten en manifestaties in heel Nederland en in Willemstad, Curaçao. Dit jaar was er voor het eerst een nationale intocht zonder Zwarte Pieten. Het Sinterklaasjournaal heeft Zwarte Piet afgeschaft. Zowel nationaal als internationaal hebben bekende artiesten als Zwart Licht (Akwasi, Leeroy & Hayzee), Brian Elstak, Waka Flocka, Chivv, Fresku, Anouk, Tabitha en vele anderen een statement gemaakt tegen Zwarte Piet.

Op 5 december zullen we reflecteren op de afgelopen weken en jaren. Aminata Cairo (lector Haagse Hogeschool) en Caitlin Schaap (KOZP) zullen tips en inspiratie delen om na intense weken goed voor jezelf en elkaar te zorgen. De artiesten Chivv, Leeroy en Zwart Licht zullen hun nummers met een speciale boodschap over het Sinterklaasfeest performen. En KOZP zal de plannen voor de campagne #2020zwartepietvrij toelichten.”

Harry Westerink