6 december, Amsterdam: strijdbare herdenking van Nelson Mandela

Mandela.
Mandela.

Vanavond vindt naar aanleiding van zijn overlijden een waardige en strijdbare herdenking plaats van Nelson Mandela. De organisatie van deze “Tribute to Nelson Mandela: Amandla!” (Facebook) is in handen van Sandew Hira (IISR), Kenneth Donau (Slavernij Online) en Mitchell Esajas (New Urban Collective) Het programma omvat dichters, zangers en sprekers.

Herdenking Nelson Mandela
Vrijdag 6 december, vanaf 19:00 uur
Bijlmer Parktheater
Anton de Komplein 240, Amsterdam (in verband met te verwachten grote opkomst graag (gratis) reserveren via: kassa@bijlmerparktheater.nl)

Deze herdenking gaat uit van een anti-racistisch en anti-koloniaal perspectief. De bijeenkomst vormt een inspirerende verademing in vergelijking met de schijnheilige hielenlikkerij waarmee rechtse machthebbers over de hele wereld de nagedachtenis aan Mandela aan het bezoedelen zijn. Recentelijk werd de bekendste leuze in de strijd tegen het Zuid-Afrikaanse apartheidssysteem, “Amandla awethu!” (“De kracht is aan ons!”), nog uitgeroepen door honderden mensen die actie voerden tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet, tijdens het Zwarte Piet Niet-protest op 16 november in Amsterdam. Mandela is dood, maar de strijd tegen racisme en uitsluiting gaat door, “by any means necessary” (Malcolm X).

Harry Westerink