6 mei, Leiden: theatervoorstelling “Klimaat Alarm!”

Een theater- en debatavond in De Generator over de stand van klimaatverandering en het belang van alarm blijven slaan. Met de voorstelling POWER van Likeminds en Joeri Heegstra en achteraf gaan we in gesprek met klimaatactivisten”, aldus de aankondiging.

Die gaat verder: “POWER is een ontwapenende monoloog van een 18-jarig meisje over klimaatverandering, macht en de grenzen van hoop. ‘Misschien hadden we toen moeten doorpakken. Niet denken: we staan hier met heel veel mensen en heel veel borden hartstikke mediageniek te wezen, dus dan volgt de verandering wel. Nee. Gewoon, iedereen die aanwezig is, moet van één zo’n asociaal grote auto de banden laten leeglopen, moet één deur van een fast fashion keten dichtlijmen, moet één koelcel van de AH-vleesafdeling onklaar maken. Stel je voor wat we dan hadden bereikt.’

Zaterdag 6 mei
Aanvang 19:30 uur
Theater De Generator
Middelstegracht 36, Leiden
Tickets

In POWER van de geëngageerde regisseur Joeri Heegstra zien we de nabije toekomst. Een gedesillusioneerde klimaatactivist neemt de stand op. De wereld ligt nog  steeds op ramkoers met het klimaat. Protesten zijn vertrouwde en ongevaarlijke  gebeurtenissen geworden. Er gebeurt te weinig en het gebeurt te langzaam. In deze  theatrale monoloog zien we hoe één meisje van achttien daar verandering in gaat  brengen.  Zij gaat doen wat eerst ondenkbaar was, en nu  onvermijdelijk: de macht terugpakken. Koste wat het kost.

Na de voorstelling volgt er een nagesprek met de acteur, de regisseur en met Leidse klimaatactivisten. In het gesprek wordt er gereflecteerd op klimaatacties van afgelopen maanden en vooruitgeblikt op acties die staan te gebeuren. Ook staan we stil bij de noodzaak om te blijven alarmeren over het klimaat. In hoeverre zijn vurige gesprekken nodig die het ‘afdwingen’ van klimaatrechtvaardigheid benadrukken? Hoe belangrijk zijn urgente boeken zoals ‘How To Blow Up A Pipeline’? We zoomen samen ook in op het belang om de intersecties binnen het activisme te blijven opzoeken, waarom is wit klimaatactivisme schadelijk?”

Eric Krebbers