7 februari, Amsterdam: manifestatie van Wij Zijn Hier-vluchtelingen voor menswaardige opvang

Flyer.
Flyer.

Onder het motto “Adequate opvang is dag- én nachtopvang” organiseren de Wij Zijn Hier-vluchtelingen in Amsterdam een manifestatie ter ondersteuning van hun eis dat ze menswaardige opvang behoren te krijgen. Staatssecretaris Fred Teeven stelt zich daarover nog steeds bot en afwijzend op, ondanks forse druk van de Centrale Raad van Beroep, het Europees Comité voor Sociale Rechten, allerlei mensenrechten- en vluchtelingenorganisaties, en ook de VN. Het is van groot belang om met zoveel mogelijk mensen solidair te zijn met de Wij Zijn Hier-vluchtelingen en hun eis van menswaardige opvang te onderschrijven, wat Doorbraak inmiddels heeft gedaan. In november hielden de Wij Zijn Hier-vluchtelingen in samenwerking met onder meer Doorbraak een driedaagse protestmars van Amsterdam naar Den Haag.

Manifestatie
Zaterdag 7 februari
Vanaf 15:00 uur
Museumplein, Amsterdam
Facebook-event

Uit de oproeptekst: “Ieder mens heeft recht op een toekomst. Uitgeprocedeerde vluchtelingen kunnen echter geen aanspraak maken op dit recht. We Are Here verzet zich hiertegen en strijdt voor een adequate 24-uurs opvang voor afgewezen vluchtelingen. Zodat ook deze mensen de kans krijgen om een toekomst op te bouwen. De actiegroep We Are Here protesteert sinds september 2012 tegen het Nederlandse beleid om vluchtelingen die zijn afgewezen, maar niet terug kunnen naar hun land van herkomst, op straat te zetten. Wij strijden voor 24-uurs opvang en voor een permanente oplossing.

Het Europees Comité voor Sociale Rechten erkende de vraag om opvang en sprak zich uit voor de rechten van vluchtelingen: de Nederlandse regering moet vluchtelingen, onafhankelijk van hun status, opvang en onderdak bieden. In de praktijk worden deze woorden echter nog niet omgezet naar daden. In veel gemeenten wordt nu alleen nachtopvang geboden. Dit betekent dat vluchtelingen overdag op straat moeten zwerven, zonder geld en met het risico te worden opgepakt en in een detentiecentrum te worden geplaatst. Voor degenen die kampen met een trauma, opgelopen door oorlog of mishandeling, is deze onzekere situatie desastreus.

De Nederlandse regering negeert de rechten van vluchtelingen om de komst van eventuele nieuwe vluchtelingen te ontmoedigen. Maar de mensen van We Are Here zijn hier en kunnen niet terug naar huis. Zij mogen niet worden gebruikt als pion in een politiek spel, maar moeten worden behandeld als mensen. Zij hebben recht op een normaal dak boven hun hoofd: menswaardige opvang en professionele begeleiding. Geen 12, maar 24 uur. 24/7.”

Harry Westerink