7 juni, Appelscha: workshop over de strijd tegen Zwarte Piet

Zwarte Piet is racisme.
Zwarte Piet is racisme.

Op het anarchistische festival Pinksterlanddagen in Appelscha geeft Doorbraak samen met Redmond een workshop over de strijd tegen Zwarte Piet. Die strijd is al decennia gaande, maar de laatste jaren meer in een stroomversnelling gekomen. Als inleiding gaan we kort in op de geschiedenis van de racistische karikatuur en de inmiddels verdwenen blackface-traditie in andere landen. Daarna volgt een discussie en kijken we wat er dit jaar op het programma staat in de anti-racistische strijd tegen Zwarte Piet.

Workshop over de strijd tegen Zwarte Piet
Zaterdag 7 juni, van 12:30 tot 14:30 uur
Kampeerterrein Tot vrijheidsbezinning
Aekingaweg 1-a, Appelscha

Uit de aankondigingstekst: “In 2013 is het protest tegen Zwarte Piet enorm gegroeid. Enkele honderden Piet-critici kwamen in oktober naar de hoorzitting van de gemeente Amsterdam, waar bezwaarmakers een krachtig en indrukwekkend pleidooi hielden tegen de Zwarte Piet-figuur. De misschien wel eerste rechtszaak tegen Zwarte Piet ooit, die begin november plaatsvond, werd bijgewoond door vele tientallen antiracisten. Honderden namen op 16 november deel aan een enerverende manifestatie op het Beursplein in Amsterdam. En duizenden ondertekenden de petitie van die organisatie. Velen steunden bovendien de verklaring tegen institutioneel racisme van vijf mensen die in de beweging tegen Zwarte Piet actief zijn. Het is duidelijk dat die beweging grote stappen voorwaarts heeft gezet en inhoudelijk ook successen heeft geboekt. Ook Doorbraak ziet de Zwarte Piet-figuur liever gisteren dan morgen verdwijnen.”

Redmond is een intersectionalistisch feministisch collectief dat zich in 2013 ook actief mengde in de discussie rond de Nederlandse blackface-traditie. De Redmond-leden maken verder radio, schrijven artikelen, en organiseren bijeenkomsten over uiteenlopende thema’s.

Over de Pinksterlanddagen: “De Pinksterlanddagen (PL) is een driedaagse bijeenkomst die in 2014 van 6 tot en met 9 juni plaatsvindt voor anarchisten en iedereen die zich door het anarchisme laat inspireren. De dagen zijn een staalkaart van de anarchistische beweging in Nederland en daarbuiten. Belangrijke onderwerpen zijn anti-militarisme, arbeidsverhoudingen, dierenrechten, eigen media, opbouwen van de beweging en de geschiedenis van het anarchisme. De PL is een lang weekend vol ontmoetingen, discussies, workshops, muziek en film. Er is een speciaal programma voor kinderen en er is een uitgebreide boekenmarkt. Jaarlijks komen er ongeveer vijfhonderd mensen naar de PL. Een groot deel van hen kampeert op het terrein.”

Frodo Tromp