7 maart, Den Haag: protestactie tegen opschorten van asielaanvragen van Soedanezen en Palestijnen, en tegen rechteloos maken van niet-Oekraïners die Oekraïne zijn ontvlucht

De Sudanese Refugees Organization (SRO), Kolna Falasteen en MiGreat organiseren op 7 maart een protestactie bij de Tweede Kamer in Den Haag, onder het motto “gerechtigheid voor Soedanezen, Palestijnen en onderdanen van derde landen”. “Ondanks de oorlogen en genocides heeft de IND beslissingen op de aanvragen van Soedanese en Palestijnse asielzoekers opgeschort”, aldus de oproeptekst. “De opschorting van asielaanvragen heeft geleid tot een huidige wachttijd van 21 maanden. Ook al lopen familieleden direct levensgevaar.”

De oproeptekst vervolgt met: “Hoe zit het met de onderdanen van derde landen? Vanaf 4 maart verliezen derdelanders – niet-Oekraïners die Oekraïne zijn ontvlucht – hun recht op werk, onderdak, medische zorg en verblijf. Ongeveer 2.900 mensen die alles al zijn kwijtgeraakt door de oorlog, staan op het punt om alles opnieuw te verliezen. Wij eisen gelijke behandeling en bewegingsvrijheid voor iedereen. Teken de petitie.

Donderdag 7 maart
Vanaf 13:00 uur
Tweede Kamer
Bezuidenhoutseweg 67, Den Haag

Op 7 maart debatteert het parlement over de opschorting van asielaanvragen van Palestijnen en Soedanezen. Kolna Falasteen, de Soedanese Vluchtelingenorganisatie en MiGreat eisen:

  • annuleer het ‘beslismoratorium’;
  • stop met het vertragen van asielaanvragen;
  • veilige doorgang naar Nederland;
  • asiel voor Palestijnen met UNRWA-status.

Pauze’ op beslissingen en vertrek

De IND beslist niet op aanvragen van asielzoekers uit Soedan en Palestina. De vermeende reden: de huidige situatie in deze landen is te gevaarlijk om mensen terug te sturen als hun aanvraag wordt afgewezen. Maar als Palestina en Soedan op dit moment te gevaarlijk zijn, zou de IND asiel moeten verlenen aan mensen uit deze landen. De echte reden waarom de besluitvorming wordt gepauzeerd, is omdat onze regering hoopt dat het weer rustig wordt en mensen weer uitgezet kunnen worden naar Gaza en Soedan.”

Harry Westerink