8 juni, Amsterdam: landelijke zorgdemonstratie

Handen af!
Handen af!

De vakbond Abvakabo FNV roept op om op zaterdag 8 juni massaal naar de landelijke zorgdemonstratie in Amsterdam te komen. De thuiszorgmedewerkers, verenigd in actiegroepen van Wij Zijn de Thuiszorg en ondersteund door de Abvakabo FNV, voeren sinds enkele jaren verbeten strijd voor behoud van de thuiszorg, die vrijwel totaal dreigt te verdwijnen door de bezuinigingsplannen van het afbraakkabinet Rutte II. Honderdduizend thuiszorgmedewerkers dreigen hun baan te verliezen en honderdduizenden mensen verliezen mogelijk de huishoudelijke ondersteuning die ze hard nodig hebben.

Demonstratie tegen afbraak zorg
Zaterdag 8 juni 2013
Waarschijnlijk van 12:00 tot 15:00 uur
Amsterdam
Precieze locatie en tijd verschijnen binnenkort hier

De aanhoudende strijd leidde op 6 april van dit jaar tot de grootste thuiszorgdemonstratie ooit. Duizenden thuiszorgmedewerkers lieten in Den Haag hun stem horen en lieten weten geen vertrouwen te hebben in de sussende woorden van PvdA-staatssecretaris Van Rijn.

De strijd tot nu toe heeft volgens de vakbond wel degelijk tot resultaten geleid: “Dankzij de campagne Handen Thuis Rutte is het zorgakkoord gewijzigd. Sommige bezuinigingen zijn uitgesteld of verzacht. De bezuiniging op de thuiszorg is een jaar uitgesteld. En niet 75 procent, maar 40 procent van de thuiszorg wordt weggesneden. Het bewijs dat acties nut hebben.” Maar reden tot tevredenheid is er niet, want nog steeds is er sprake van grootscheepse bezuinigingen op de thuiszorg en andere vormen van zorg: “Rutte wil nog steeds ruim 170 duizend mensen hun thuiszorg afnemen. Dat kost meer dan 50 duizend mensen hun baan. Rutte is van plan om verzorgingshuizen te sluiten en fors te bezuinigen op onder meer de dagbesteding en de gehandicaptenzorg.”

Draconische bezuinigingen dus op zaken die voor mensen van levensbelang zijn. Maar er zijn ondertussen wel tientallen miljarden uitgegeven om het bankenstelsel met al zijn uitwassen overeind te houden. Bovendien, zoals Abvakabo FNV in de oproep terecht stelt: “Zorgverzekeraars maakten afgelopen jaar 1,4 miljard euro winst. De eigen vermogens van zorginstellingen waren nooit zo hoog (3,3 miljard euro alleen al van thuiszorg- en verpleeghuisorganisaties). Onze oplossing: pak de bureaucratie aan, net als de verspilling en de topsalarissen en stop met de marktwerking. Dit levert miljarden op.”

Alle reden dus om op zaterdag 8 juni naar Amsterdam te komen om te protesteren tegen de afbraak van de thuiszorg en andere noodzakelijke zorg. De exacte locatie wordt binnenkort bekend gemaakt. Voor meer informatie, zie de website van Abvakabo FNV.

Jacob Visser

De demonstratie van 6 april.
De demonstratie van 6 april.