9, 16, 23 en 30 juni, Leiden: theaterfestival Ankrá voor podiumkunsten van zwarte makers

Op 9, 16, 23 en 30 juni vindt in Theater De Generator het Leidse theaterfestival Ankrá plaats, een festival voor podiumkunsten van zwarte makers. Op vier donderdagen zijn achtereenvolgens deze voorstellingen te zien: Tula-opstelling door Kamla de Haas, muzikale storytelling “Voices from letters: Zikinzá” door Vernon Chatlein en Laurindo Andrea, storytelling “Wortels en cassave” door Onias Landveld, en theatersolo “I’d had enough so I killed him” door Sherise Strang.

Donderdag 9, 16, 23 en 30 juni
Vanaf 19:30 uur
Theater De Generator
Vrijplaats
Middelstegracht 36, Leiden
Tickets

Uit de oproeptekst: “’Ankrá’ is Papiaments voor ‘verankerd’. In het kader van Leiden European City of Science 2022 breekt het nieuwe festival de weg open naar kennis over en heling van het gedeelde slavernijverleden en koloniale geschiedenis. Aangrijpend theater, performance, muziek, dans en actieve spirituele helende praktijken die met het thema verband houden, georganiseerd vanuit een deel van de zwarte Leidse gemeenschap.

De Nederlandse slavernijgeschiedenis brengt gevolgen met zich mee. Het kolonialisme zorgt voor een breed web van transatlantische relaties, waarin wij verweven zijn. Het leed is nog voelbaar. Generaties en Koninkrijkbewoners gaan hier elk op hun eigen manier mee om. Ankrá biedt hen en hun verhalen het podium.”

9 juni: Tula-opstelling door Kamla de Haas

Uit de oproeptekst: “Slavernij, Nederland, Leiden, verleden, heden, slaven en slavenhandelaars, daders en slachtoffers. We kunnen er eindeloos over blijven praten, daar schieten we tot nog toe niet veel mee op. Wij (iedere bewoner van deze wereld) hebben allemaal iets te doen, in onszelf en met onszelf. Individueel en collectief. Daarom faciliteren wij een Tula-opstelling. Een intense en mooie manier om inzichtelijk te maken waar heling mag plaatsvinden. Zonder te veel gebabbel, vanuit bewustzijn met jezelf en elkaar. We werken op zielsniveau en dat is elke keer weer een cadeau. Durf jij je open te stellen voor heling, confrontatie en interne beweging? Dan nodigen we jou graag uit voor deze unieke ervaring die je niet snel zal vergeten.”

16 juni: muzikale storytelling “Voices from letters: Zikinzá” door Vernon Chatlein en Laurindo Andrea

Uit de oproeptekst: “Vernon Chatlein brengt samen met Laurindo Andrea een muzikale ode aan de Curaçaose cultuur met eigen composities, storytelling en beelden. Geïnspireerd door ‘Zikinzá’, de opnamenverzameling van de Nederlandse pater Brenneker en de Curaçaose dichter Elis Juliana. In de jaren 50 en 60 documenteerden de Nederlandse missionaris en amateur-antropoloog pater Paul Brenneker en literaire kunstenaar en dichter uit Curaçao ‘Ompi’ Elis Juliana met 1.400 opnames de kennis, folklore en erfgoed uit Curaçao. ‘Zikinzá’ bevat verhalen, anekdotes en liederen en is de grondslag van de verhaallijn en alle muzikale composities van de voorstelling ‘Voices from Letters: Zikinzá.’”

23 juni: storytelling “Wortels en cassave” door Onias Landveld

Uit de oproeptekst: “Onias Landveld is een in Suriname geboren verhalenverteller. Zijn roots liggen in de jungle van Suriname, maar hij heeft wortel geschoten in Nederland. Hierdoor zweeft hij tussen twee werelden, vier culturen en zes talen. En vanuit dat oogpunt staat hij op het podium. Opgegroeid met traditionele cassavegerechten is zijn verleden gekruld om zijn smaakpapillen. Onias spreekt daarom soms verlekkerd met een tongval hier ver vandaan. Maar hij is ook een Nederlandse stadsdichter voor Tilburg, liefhebber van kersenflappen en connaisseur van worteltaart. Niet schuw meer voor de kou en al met al een meertalige woordkunstenaar met een zeer lichte voorkeur voor het Nederlands.

Hij gebruikt zijn werk om een portret te schilderen van een persoon die zijn plek zoekt in een wereld die hem niet helemaal accepteert. ‘Wortels en Cassave’ is een verhaalvertelling die start met een jongen op een kwetsbare leeftijd. Met herinneringen aan de Surinaamse burgeroorlog, vluchtangst en het onbekende van een ander ver land, en onderwerpen als assimilatie en identiteit. Ben je eigenlijk degene wie je bent, omdat je het gelooft? Of omdat anderen je zo hebben gemaakt? En wat betekent het om zwart te zijn in Nederland?”

30 juni: theatersolo “I’d had enough so I killed him” door Sherise Strang

Uit de oproeptekst: “’I’d had enough so I killed him’ is een dans/fysiek theatersolo geïnspireerd op het leven van poëet en schrijfster Maya Angelou, een vrouw die als activist en feminist vocht voor zwarte vrouwen. De voorstelling is een zoektocht naar identiteit, zekerheid en kracht, maar ook naar bekentenis, overtuiging en veroordeling. Het wassen van het vuil om tot de basis te komen en deze zichtbaar te maken. Sherise Strang is afgestudeerd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (UCD/JMD) in 2016. Ze werkt als choreograaf en danser in Europa. In haar werk is Sherise op zoek naar puurheid, het onbewerkte en nieuwe verbindingen in stijl en disciplines. De solo wordt muzikaal begeleid door Jason Winter die een extra dimensie en emotionele laag creëert en toevoegt.”

Harry Westerink