9 november, Tilburg: Kristallnacht-herdenking met vertoning van film “De kanarie in de kolenmijn”

Logo.
Logo.

Op 9 november organiseert de Anti-Racisme Groep (ARG) in Tilburg een Kristallnacht-herdenking. Daarbij wordt “De kanarie in de kolenmijn” vertoond, een documentaire over antisemitisme. Na afloop van de vertoning kan van gedachten worden gewisseld met Alfred Edelstein, initiatiefnemer van de documentaire.

Kristallnacht-herdenking
Donderdag 9 november
Vanaf 19:30 uur
Cultuurhuis Monopole
Langestraat 13
Tilburg

Uit de oproeptekst: “Tijdens de Kristallnacht (de nacht van 9 op 10 november 1938) verjoegen plunderende nazi’s tienduizenden Joden uit hun huizen. Zij sloegen ruiten van hun winkels en woonhuizen aan diggelen, synagogen werden vernield en in brand gestoken, en honderden Joden werden vermoord. Jaarlijks wordt in Tilburg de Kristallnacht herdacht. Omdat er momenteel sprake is van toenemend antisemitisme, vraagt ARG extra aandacht voor dit onderwerp.”

De ARG geeft ook nog wat uitleg over de titel van de documentaire: “Vroeger namen mijnwerkers kanaries mee de mijn in. Als er gevaarlijke gassen lekten, dan stierf de kanarie. Een teken voor de mijnwerkers om de onheilsplek meteen te verlaten. Het beeld van de kanarie in de mijn wordt ook gebruikt voor Joden. Joden waren regelmatig doelwit van vervolging en pogroms, meestal als reactie op grote maatschappelijke onzekerheid. Vandaar dat beeld: als het slecht gaat met de Joden, dan loopt de hele samenleving gevaar. Hoe is het nu gesteld met de Joden? Is er veel antisemitisme? De documentaire laat een indringend beeld zien van de huidige situatie.”

Harry Westerink