9/11-protest van Wilders leidt aandacht af van bezuinigingen

Wilders en Geller

Het kabinet in wording wil miljarden euro gaan bezuinigen op de gezondheidszorg en de uitkeringen. Miljoenen mensen aan de onderkant van de samenleving dreigen zwaar te worden getroffen door de maatregelen van de regering VVD-CDA-PVV. Maar veel politici en opiniemakers maken zich liever druk om de imagoschade en de economische belangen van Nederland in het buitenland, nu Geert Wilders op 11 september in New York gaat deelnemen aan een protestactie tegen de bouw van een islamitisch cultureel centrum in de buurt van de plek waar de Twin Towers stonden.

De PVV-leider is voor een spreekbeurt uitgenodigd door de organisator van het protest, de extreem-rechtse beweging Stop Islamization Of America (SIOA). SIOA is mede opgericht door John Jay, een fanatieke fundamentalist vol haat tegen zwarten en moslims. Ook de bij SIOA betrokken Wilders-fan Pamela Geller maakt het bont. Zij beweert dat Hitler werd geïnspireerd door de islam, steunt voorstanders van het voormalige Zuid-Afrikaanse apartheidssysteem, ontkent de genocide in voormalig Joegoslavië, en gelooft dat de EU samen met Marokko een complot aan het smeden is om de sharia in Europa in te voeren. Dat weerhoudt Wilders er niet van om haar op te hemelen. De rechts-populist strijdt in samenwerking met Amerikaanse moslimbashers al langer tegen de komst van de “megamoskee”, zoals hij en SIOA het betitelen. Maar in werkelijkheid gaat het om een multifunctioneel centrum met een gymzaal, een zwembad, restaurants, en een gebedsruimte. Het is bedoeld om de slachtoffers van de aanslagen van 11 september 2001 te herdenken en om de dialoog tussen religies te bevorderen. SIOA en Wilders grijpen de bouw van het centrum aan om een zelfbedacht conflict in de publieke opinie te lanceren en zo de maatschappelijke stemming tegen moslims verder te versterken, in het kader van hun heilige oorlog tegen de islam.

Het rumoer rond de spreekbeurt van Wilders in de VS lijkt de VVD en het CDA wel goed uit te komen. Het leidt in elk geval de kritische aandacht af van de gigantische op stapel staande bezuinigingsplannen. Nu Wilders in de VS om zich heen wil gaan schoppen, maken sommige hotemetoten zich zorgen over de slechte naam van Nederland in het buitenland. Maar in eigen land werken de VVD en het CDA inmiddels volop en onbekommerd samen met de PVV. Daar hebben de leiders en veel leden van die partijen geen enkele moeite mee. De PVV gaat weliswaar geen ministers leveren, maar onderhandelt wel volledig mee, tekent alle afspraken en maakt zodoende feitelijk deel uit van de regering. Extreem-rechts komt aan de macht in Nederland. Dat besef begint in het buitenland steeds meer door te dringen. Nu hier nog.

Harry Westerink