Nederlands meisje opgesloten in illegalengevangenis

Illegalenbajes Rotterdam

Na veel politieke druk en rechtszaken is minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin tandenknarsend gezwicht: afgewezen vluchtelingen met minderjarige kinderen krijgen voorlopig onderdak als ze niet meteen worden uitgezet. Maar de deportatiemachine blijft op volle toeren draaien. Sinds 2 augustus zit zelfs een kind met de Nederlandse nationaliteit opgesloten in een illegalengevangenis, samen met haar Keniase moeder. Beiden dreigen nu te worden uitgezet naar Kenia.

Het gaat om de vijfjarige dochter van de Nederlandse beeldend kunstenaar Peter Klashorst. Haar moeder is illegaal gemaakt, nadat haar toeristenvisum was verlopen. Samen met haar is het meisje vastgezet in het Rotterdamse detentiecentrum. Haar vader zit momenteel tijdelijk in Cambodja, waar hij een tentoonstelling voorbereidt. Hij kan zijn vrouw en kind niet bereiken. Ook steunorganisaties kunnen geen contact met hen krijgen. VluchtelingenWerk vindt het detentiecentrum voor jonge kinderen “absoluut ongeschikt”, maar stelt “niets” te kunnen doen. Ook de kinderrechtenorganisatie Defence for Children zegt “machteloos” te staan. Het is ongehoord dat een Nederlands meisje zomaar van haar vrijheid kan worden beroofd, en dat belangenorganisaties dan stellen niets te kunnen ondernemen.

In Nederland krijgen ouders met een buitenlandse nationaliteit niet de Nederlandse nationaliteit in het geval dat hun kind Nederlands is. In veel andere EU-landen is dat wel zo. In plaats van de moeder van het meisje verblijfsrecht te geven, deporteert de staat een Nederlands kind liever naar Kenia. Het ministerie van Justitie past het recht van kinderen om bij hun ouders te zijn bijzonder cynisch toe. Het meisje mag van Justitie weliswaar bij haar moeder zijn, maar dan het liefst als beiden gevangen zitten. Om bij haar moeder te kunnen zijn, berooft de staat haar dus van haar vrijheid.

Harry Westerink