Actievoerende Irakezen voor IND-kantoor in Zwolle opgepakt

Arrestaties.

Opnieuw hebben afgewezen en dakloos gemaakte vluchtelingen geprotesteerd voor de deuren van een IND-kantoor. Na een actie van Somaliërs eind juli in Den Bosch hebben vele tientallen Irakezen deze week een paar dagen doorgebracht voor het IND-gebouw in Zwolle. Vandaag maakte de politie een einde aan deze actie door de vluchtelingen met grof geweld op te pakken. Het gesol met mensenlevens door de overheid kent geen grenzen, zoals ook al bleek bij eerdere Vluchtelingen Op Straat-protesten, waaronder een tentenkamp in Ter Apel in mei.

Dit mogen vluchtelingen niet…

Volgens de activisten kunnen ze niet terugkeren naar Irak, omdat het land onveilig is. Daarom willen ze hier onderdak en verblijfsrecht. Hoewel in Irak dagelijks bomaanslagen plaatsvinden, blijven minister Gerd Leers en zijn handlangers tegen beter weten in volhouden dat er geen vuiltje aan de lucht is. Namens Leers had IND-adjunctdirecteur Hans Driessen dinsdag laten weten dat de overheid niet op de eisen van de vluchtelingen wenste in te gaan. Niettemin besloten de Irakezen om hun actie voort te zetten. Daarop plaatste de gemeente Zwolle twee mobiele toiletten voor de entree van het IND-kantoor. Af en toe kwamen mensen eten en drinken langsbrengen. Het Leger des Heils deelde soep uit.

Dit ook niet…

Vanmorgen om 8:00 uur werden de activisten gesommeerd om voor de deur van de IND weg te gaan. De IND-managers stelden “overlast” te ondervinden van de vluchtelingen, alsof men het had over rommel op straat die moest worden verwijderd door de gemeentelijke vuilnisophaaldienst. De groep moest zich een aantal meters verplaatsen, naar de openbare weg voor het kantoor. Vier vluchtelingen die zich daartegen verzetten, werden opgepakt. De politie zette met dranghekken de toegang tot het IND-gebouw af. Om 12:30 uur bereikte het getreiter van de autoriteiten een hoogtepunt. Op last van de burgemeester van Zwolle werden de vluchtelingen allemaal hardhandig aangehouden, omdat ze hun demonstratie “niet tijdig hadden aangemeld” bij de gemeente. Bij het oppakken waren meerdere arrestatieteams betrokken. De vluchtelingen werden in een touringcar afgevoerd naar diverse politiebureaus in de omgeving. Het argument van niet tijdige aanmelding van een actie lijkt een nieuw repressief wapen te zijn dat de overheid gebruikt om de vluchtelingen nog meer dwars te kunnen zitten en hun protest nog eerder de kop in te kunnen drukken. In Den Bosch werd dat argument nog niet ingezet tegen de actievoerende Somalische vluchtelingen.

Dit is het gevolg.

Namens Leers hanteerde woordvoerder Elaine de Boer naar de publieke opinie toe voor de zoveelste keer de smerige truc van de “vrijwillige” terugkeer. Ook de Irakezen worden door de minister onder druk gezet om zichzelf te deporteren naar een land vol geweld en armoede. Steeds duidelijker wordt het hoezeer dat instrument door de overheid wordt ingezet om protesten als van Vluchtelingen Op Straat-activisten onschadelijk te maken en hoezeer vluchtelingensteungroepen collaboreren met het keiharde migratiebeleid, als ze zich inlaten met “vrijwillige” terugkeer-projecten.

Harry Westerink