Albayrak gaat door in de sociaal-democratische traditie van illegalenjacht

Lachen om mensenjacht (Roel Wijnants Fotografie)
De laatste weken blijkt steeds duidelijker dat het illegalenbeleid van PvdA-staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak geen haar beter is dan dat van haar voorgangster Rita Verdonk. Zo kondigde ze onlangs aan dat ze de vreemdelingenpolitie wil inzetten om tijdens demonstraties voor legalisering illegalen op te sporen en op te pakken. Deze vergaande aantasting van het recht op demonstratie en van de vrijheid van meningsuiting is koren op de molen van PVV-Kamerlid Sietse Fritsma. Die vroeg aan Albayrak waarom de “witte” illegale arbeidsmigranten die deze zomer een petitie aanboden aan het ministerie van Justitie niet meteen waren opgepakt. Nu kondigt de PvdA-bewindsvrouw dus aan braaf te gaan doen wat de PVV van haar eist. Ook streeft Albayrak ernaar om op grote schaal de huisvrede te schenden, vooral van illegalen. Ze wil namelijk dat de vreemdelingenpolitie zonder toestemming woningen mag binnenvallen als men denkt dat daar een illegaal verblijft.

Daarnaast heeft Albayrak een wetsvoorstel ingediend met als strekking “eens illegaal, altijd illegaal”. Doel van die wet is om illegalen die een aanvraag voor verblijfsrecht doen, te kunnen afwijzen wegens de enkele reden dat ze illegaal zijn. Dat zou een enorme achteruitgang betekenen in de toch al sterk afgenomen juridische mogelijkheden voor migranten en vluchtelingen, en voor steungroepen en advocaten die hen bijstaan. Daar bovenop gaat Albayrak ook nog eens een “top 100 aller tijden ” samenstellen van “illegale veelplegers” die volgens haar vooral in de centra van grote steden overlast zouden veroorzaken.

Voor haar heeft de mensenjacht “topprioriteit”. Witteboordcriminelen als Geert Wilders, tegen wie talloze aangiften lopen wegens zijn aanhoudende racistische uitlatingen, worden met rust gelaten. Ook Rita Verdonk en Piet Hein Donner, de verantwoordelijke ministers voor de dood van 11 mensen tijdens de Schipholbrand op 26 oktober 2005, gaan tot nu toe vrijuit. Het uitsluiten, uitroken, opjagen, opsporen, opsluiten en uitzetten van illegalen, dat zijn de kernbegrippen van het beleid tegen illegalen dat sinds het begin van de jaren 90 vooral door PvdA-ministers en -staatssecretarissen is ingevoerd en uitgewerkt. In die traditie staat ook Albayrak.