Alevitisch Nieuws 27 (3 oktober – 16 november)

Een bloemlezing van de berichten op de Facebook-pagina “Alevitisch Nieuws” van 3 oktober tot en met 16 november.

3 oktober – Alevitische activiste gearresteerd

Dinsdagochtend zijn in Istanboel bij een grootschalige politieoperatie minstens twintig mensen gearresteerd op verdenking van “het verlenen van steun aan een illegale organisatie”. Onder de arrestanten bevinden zich leden van de linkse Democratische Partij van de Volkeren (HDP), maar ook activisten van niet-gouvernementele organisaties, zoals Kadriye Doğan. Doğan (foto) is co-voorzitter van de Democratische Alevitische Verenigingen (DAD).

Doğans organisatie reageerde woedend op haar arrestatie: “Kadriye Doğan is op de eerste plaats een vrouw, een moeder en een alevitische activiste. Een vrouw die haar religieuze en maatschappelijke overtuiging en levenswijze zonder angst onder woorden brengt. Daarom is ze een doelwit.”

6 oktober – Herdenkingscentrum ‘Sivas’ online

Recent is het Madımak Massacre Memorial Centre online gegaan: https://sanalmuze.madimak.org/ Het is een Engels- en Turkstalig digitaal centrum ter herdenking van de slachtoffers van het Bloedbad van Sivas. Op 2 juli 1993 staken soennitische fundamentalisten en ultra-nationalisten hotel Madımak in de Turkse stad Sivas in brand. 35 mensen werden met vuur en rook vermoord.

De slachtoffers waren deelnemers aan een alevitisch festival en hadden zich in het hotel verschanst. Onder de dodelijke slachtoffers bevond zich een studente uit Nederland: Carina Thuijs. Ze kwam uit Doetinchem en studeerde culturele antropologie in Leiden. Ook voor haar is een virtuele kamer ingericht.

6 oktober – Kadriye Doğan vrijgelaten

Kadriye Doğan, co-voorzitter van de Democratische Alevitische Verenigingen (DAD), is gisterochtend vrijgelaten door de Turkse politie. Doğan (foto) werd dinsdagochtend gearresteerd bij een grootschalige ‘anti-terreuroperatie’ in Istanboel. Haar arrestatie leidde tot woedende reacties van alevitische organisaties. Het Turkse OM is wel een strafzaak tegen haar begonnen.

8 oktober – Aankondiging (Niet actueel meer!)

11 oktober – Kenanoğlu: “geen steun aan Hamas”

Ali Kenanoğlu, voormalig parlementslid voor de linkse Democratische Partij van de Volkeren (HDP) en een alevitische activist, heeft in een tv programma op CAN TV uitgelegd hoe hij denkt over de strijd tussen Israël en Hamas.

Volgens Kenanoğlu (foto) is de Israëlische staat een onderdrukkende bezettingsmacht, maar vertegenwoordigt Hamas het “lelijke gezicht” van geweld tegen burgers, vrouwen en bezoekers van een muziekfestival.

Kenanoğlu vindt dat alevieten en links Hamas op geen enkele manier moeten steunen: “Wij alevieten, linksen, socialisten en mensen die een seculier leven willen leiden, mogen deze donkere macht niet steunen of als een legitieme kracht beschouwen. Een Palestijnse staat die door Hamas zal worden bestuurd zal voor alevieten, linksen, socialisten en seculieren levensbedreigend zijn. Hamas staat gelijk aan de Taliban, aan Islamitische Staat en Hezbollah. Een dergelijke overtuiging zullen wij nooit verwelkomen of steunen.”

16 november – Moordenaar Hrant Dink vrijgelaten

In Turkije is grote beroering ontstaan na de vrijlating van Ogün Samast (foto’s) uit de gevangenis van Bolu vanwege “goed gedrag”. De ultra-nationalist Samast schoot op 19 januari 2007 in Istanboel op klaarlichte dag Hrant Dink dood. Dink was een progressieve Armeense intellectueel en hoofdredacteur van het weekblad Agos.

Ook de alevitische beweging in Turkije reageerde woedend op de vrijlating van Samast, die al tijdens zijn arrestatie een heldenbehandeling kreeg van Turkse politieagenten die met hem op de foto wilden (tweede foto). De alevitische koepelorganisatie Federatie van Alevieten en Bektashi’s (ABF) stelt in een verklaring dat het in de aard van het regime van Erdoğan en zijn partij AKP ligt om moordenaars vrij te laten. Daarmee doelt ABF op de recente vrijlating van moslimfundamentalisten die in 1993 een bloedbad aanrichtten in de Turkse stad Sivas onder deelnemers aan een alevitisch festival.