Alevitisch Nieuws 7 (13 juli – 28 augustus)

Een bloemlezing van de berichten op de Facebook-pagina “Alevitisch Nieuws” van 13 juli tot en met 28 augustus.

14 juli – HDP wil parlementair onderzoek alevieten

Ali Kenanoğlu (foto), alevitisch parlementslid namens de linkse Democratische Partij van de Volkeren (HDP), heeft een voorstel ingediend om een parlementair onderzoek te houden naar de problemen en wensen van alevieten in Turkije.

Alevitische organisaties hebben hun steun uitgesproken voor het voorstel van Kenanoğlu, maar vrezen tegelijkertijd dat de fracties van AKP en MHP het voorstel zullen blokkeren.

19 juli – Racistische bekladding woning aleviet Istanbul

De woning van Sezer Öztürk (foto), een aleviet woonachtig in de wijk Esenyurt in Istanbul, is door onbekenden beklad met de racistische leus “Aleviet rot op, Koerd”. Öztürk heeft een foto van de bekladding gemaakt en deze gedeeld op social media.

Deze vorm van agressie en racisme jegens alevieten komt regelmatig voor in Turkije. Het krankzinnige aan deze casus is dat Öztürk na het doen van aangifte op het politiebureau zelf is bedreigd door de politie. Agenten probeerden Öztürk te dwingen om zijn berichten op social media te verwijderen. Ze dreigden daarbij hem te vervolgen voor het “aanzetten tot wrok en haat”. Het slachtoffer weigerde dat te doen. Parlementslid Ali Kenanoğlu (Democratische Partij van de Volkeren (HDP)) heeft schriftelijke vragen gesteld over de onnavolgbare opstelling van de politie. (bron: PIRHA)

20 juli – Sivas-moordenaar in vrijheid gestorven

Ahmet Turan Kılıç (foto), de fundamentalist die een verzwaarde levenslange gevangenisstraf had gekregen voor zijn belangrijke rol in het Bloedbad van Sivas, is op 87-jarige leeftijd in vrijheid overleden. Bij dit bloedbad in de Turkse stad Sivas op 2 juli 1993 zijn 35 mensen vermoord door een fundamentalistische menigte. Duizenden reactionairen belegerden urenlang het hotel waarin deelnemers aan een alevitisch festival zich hadden verschanst, en staken dit uiteindelijk in brand. Onder de doden bevond zich ook de Doetinchemse studente Carina Thuijs (22).

Tijdens het strafproces werd duidelijk dat Kılıç een belangrijke, leidende rol had gespeeld bij het opruien van de massa. De islamitisch fundamentalist riep leuzen als “Leve de sjaria” en “De seculiere orde zal omver worden geworpen”. De massa herhaalde deze leuzen. Ook spoorde hij voortdurend de reactionairen in de voorste linies aan om de politielinies te doorbreken, het hotel met stenen te bekogelen en aan te vallen.

Nadat Kılıç 27 jaar gevangen had gezeten, verleende Erdoğan hem gratie, ondanks de vele protesten uit alevitische en progressieve hoek. Voor reactionair Turkije is Kılıç een held. In de fundamentalistische pers wordt de massamoordenaar liefkozend “opa Ahmet” genoemd. Het fundamentalistische dagblad Yeni Akit maakte voorpaginanieuws van Kılıç zijn dood en beweerde dat hij 27 jaar lang onschuldig heeft vastgezeten.

14 augustus – Aanval op cemhuis in Istanboel

Een of meerdere onbekenden hebben een ruit ingegooid aan de achterkant van het Ali Baba Sultan Cemhuis in het district Pendik van Istanboel. Dat meldde Tahir Aslandaş, de dede (voorganger) van het cemhuis, op zijn Facebook-pagina. Alevitische gebedshuizen vormen in Turkije vaker het doelwit van agressie. (Bron: Cumhuriyet)

16 augustus – Geen ingrijpen tegen vernielingen cemhuis in Adana

Al sinds de opening, twee jaar geleden, staat het cemhuis (alevitische gebedshuis) Hacıbektaş Veli in Ceyhan, in de provincie Adana in het oosten van Turkije, voortdurend bloot aan vernielingen. Na de eerste aanval heeft de gemeente herstelwerkzaamheden laten doen en zijn er camera’s en prikkeldraad geplaatst. Daarna zijn meerdere keren de buitenste marmeren muren, de ramen en de tuininrichting beschadigd door onbekenden.

“Duizenden alevieten in Ceyhan droomden van een cemhuis en die droom is uitgekomen. Maar zodra het geopend werd, begonnen onbekenden de cemevi te vernielen”, aldus Bahadır Odabaşı, voorzitter van de Anatolische Culturele Federatie Hacıbektaş Veli. Tot nu toe zijn klachten over de aanvallen bij het OM en de lokale politie zonder resultaat gebleven. Turkse autoriteiten ondernemen zelden actie bij aanvallen op alevitische gebedshuizen: er wordt geen onderzoek gedaan en er worden geen daders opgepakt. De media besteden er ook weinig of geen aandacht aan. De Turkse staat maakt zichzelf overigens ook regelmatig schuldig aan het vernielen van alevitische heilige plekken. (Bron: Gazete Duvar)

27 augustus – Alevitische huizen gemarkeerd

Op 23 en 24 augustus zijn in Seyhan in de Turkse provincie Adana een reeks huizen waar alevieten wonen beklad met kruisen en het woord “kızılbaş”. Dat betekent “rode hoofden” en is een scheldwoord voor alevieten dat nog dateert uit de tijd van de Ottomanen. Het gaat om veel meer dan ‘vandalisme’, want precies op deze manier werden vooraf aan veel pogroms de huizen van alevieten gemarkeerd die aangevallen en geplunderd konden worden.

CHP-Kamerlid Burhanettin Bulut verklaarde dat de massamoorden van “Çorum, Maraş en Sivas nog steeds in onze herinnering zijn. Een kruis zetten op de huizen van onze alevitische burgers is een grote provocatie”. Hij heeft schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu, en wil weten hoeveel van dit soort ‘incidenten’ waarbij alevitische huizen gemarkeerd worden, er al plaatsgevonden hebben en in welke provincies. Verder vroeg hij hoeveel daders er gepakt en veroordeeld zijn, en welke maatregelen er genomen zijn om herhaling te voorkomen.

“Blijf met je vuile handen van alevieten”, reageerde HDP-Kamerlid Tülay Hatimoğulları. “Iedere keer als de machthebbers in Turkije in de problemen komen, provoceren ze etnische of religieuze groepen”, zei ze. De slachtingen in Maraş, Çorum, Madımak en Gazi zijn nog vers in ons geheugen, voegde ze toe. De recente markeringen vonden plaats tijdens de jaarlijkse twaalfdaagse rouwperiode die alevieten in de maand Muharram in acht nemen en die traditioneel wordt afgesloten met de Aşure, een zoet gerecht met 12 ingrediënten. (Bron: Gazete Duvar)