De Amsterdamse SP-wethouder Laurens Ivens kan het dak op

Logo van de Bijstandsbond.
Logo van de Bijstandsbond.

Pasgeleden verscheen een opmerkelijk bericht in De Telegraaf, dat gretig door andere media werd overgenomen. Het heeft nog niet erg veel reacties opgeroepen. Vandaag wordt het verkiezingsprogramma van de SP Amsterdam gepresenteerd, en lijsttrekker Laurens Ivens vertelde er alvast wat over. Hij wil huiseigenaren verplichten zonnepanelen op hun dak aan te leggen.

Wie niet meewerkt, krijgt een boete. Zo wil hij rigoureus een energietransitie bewerkstelligen. Een mooi voorstel, waar natuurlijk niets van terecht komt. Bezit is heilig in het kapitalisme, zeker met deze nieuwe regering en zoiets kun je niet gemeentelijk regelen. Maar ja, het zijn verkiezingen, hè.

Nu wil Ivens die panelen door werklozen laten aanleggen. Het wordt uit de berichtgeving niet duidelijk of ze dat met behoud van uitkering moeten doen, dus als dwangarbeider zeg maar, of dat ze ervoor betaald worden. En zo ja, hoeveel. Minimumloon buiten de cao misschien?

Het is even afwachten wat erover in het verkiezingsprogramma staat. De investeringen moeten ook weer niet teveel kosten, want de regeling is dat de gemeente eerst de winst van de panelen opstrijkt om de investeringen terug te verdienen, en dan na tien jaar of zo wordt de huiseigenaar eigenaar van de panelen. Dus dan heb je goedkope arbeidskrachten nodig.

Nu lopen er onder de werklozen heel wat deskundigen op allerlei gebieden rond, maar zonnepanelen met alle elektra en dingen eromheen aanleggen op daken, dat lijkt me toch een vak. Werklozen die daar niks van weten omdat ze andere kennis en vaardigheden hebben, kun je niet inzetten, dus dat wordt niks.

Draagmuur

Het verhaal met de demagogische uitspraak “laat de werklozen het maar doen” doet een beetje denken aan projecten in een wat verder verleden. In de tijd dat de gemeente nog in zee ging met particuliere reïntegratiebedrijven hadden ze een contract met het bedrijf Fourstar/Workstar van Bob Bergkamp.

Bergkamp streefde ook naar zulke ‘win-win’ situaties. Hij kocht een totaal gestripte lege loods in het westelijk havengebied, om deze loods vervolgens door werklozen geheel te laten verbouwen tot onderwijsinstelling voor de omscholing van werklozen. De verbouwing moest als het ware het eerste ’traject’ zijn voor de werklozen, die zo hun eigen faciliteit bouwden, waarna ze konden worden omgeschoold.

Dat was althans de bedoeling. Geheel onervaren werklozen die nooit in de bouw hadden gewerkt, werden de hal ingestuurd om die te gaan verbouwen. Met alle ongelukken van dien. Een werkloze zaagde zijn duim af met een zaagmachine en er gingen meer dingen mis.

Onder andere door persberichten van de Bijstandsbond kwam er een inval van de gemeentelijke bouw- en woningtoezicht, die ter plaatse werklozen aantroffen die net bezig waren om een zeer belangrijke draagmuur in de hal af te breken. Bouw- en woningtoezicht sloot daarop de hal en het project. Ze schijnen later nog wel kort open te zijn gegaan, maar van het project met win-win werd na enige tijd niets meer gehoord.

Update

Via via kregen wij een reactie door van Daniël Peters, fractievoorzitter van de SP in Amsterdam, op dit bericht dat de SP werklozen zonnepanelen wil laten aanleggen op daken. We opperden hierboven de veronderstelling dat werklozen dit misschien moeten gaan doen zonder er loon voor te krijgen.

Volgens Peters staat dat nergens en is het ook niet waar. Wij willen mensen in de stad altijd fatsoenlijk loon bieden en dus voor salaris laten werken, bijvoorbeeld door zonnepanelen aan te leggen. Uiteraard gaat het daarbij om mensen die daartoe in staat zijn. Het is een duurzaam plan dat bovendien werklozen aan werk kan helpen. Best een mooi plan, al zeg ik het zelf. Aldus Daniël Peters.

Piet van der Lende
(Verscheen eerder bij De Bijstandsbond)