In lesmateriaal van “Onderwijsgek”, dat gebruikt wordt om kinderen te leren lezen, werd gebruik gemaakt van racistische stereotyperingen die mensen van Aziatische afkomst belachelijk maken. Een vader trok aan de bel nadat hij het lesmateriaal van zijn kind onder ogen kwam en zag hoe de uitleg van de “ng” klank werd geleerd door de frase: “Chinese letter. Sing, shang, shong speelt ping-pong in Hong Kong”. Kinderen werden aangemoedigd om “spleetogen” te maken met beide wijsvingers om zo een Chinees na te doen. Het racistische lesmateriaal werd al vijf jaar lang op basisscholen gebruikt, zonder dat iemand inzag dat hier een kwalijk en kwetsend stereotype werd gebruikt. De post van de vader van Chinese komaf werd veel gedeeld op social media, waarop de basisschool van zijn kinderen besloot de lesmethode te vervangen. Ook Onderwijsgek zelf heeft de tekst aangepast. Chee-Han en Reza Kartosen-Wong schrijven in een opinie in het Parool dat het een positieve ontwikkeling is dat er meteen erkend werd dat het ging om een racistisch stereotype dat moest worden aangepakt. Ze vragen zich echter ook af hoe het kan dat alle betrokken docenten, pedagogen en onderwijskundigen zo lang met deze leesmethode hebben gewerkt zonder dat ze beseften dat er een probleem mee was.

In Chinese Nederlanders boos om racistisch lesmateriaal basisscholen (Joop)


  1. JvL # 1 
    10 maanden geleden

    Zwarte Piet karikaturen bespotten zwarte mensen, maar men blijft het op vele scholen doen. En op de basisschool is er vaak gezongen Hankie Pankie Shanghai (in plaats van Fijne verjaardag voor jou). Ook racistisch!

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*