Logo

Logo

Groot nieuws voor alle mensen in woonwijk De Hoogte in Groningen: in het kader van de armoede-gewenning en het tegengaan van voedselverspilling is de eerste “sociale koelkast” geplaatst! Die kan door iedereen worden gevuld met kliekjes of bijna verspilde etenswaren, waarna het voedsel anoniem door hongerige mensen kan worden bekeken, besnuffeld, desgewenst meegenomen en natuurlijk opgegeten. Honger door armoede…

Armoede schijnt iets te zijn waar we maar mee moeten leren leven volgens de academisch geschoolde initiatiefneemster van dit enige plannetje en de raadsleden Jan Pieter Loopstra (PvdA) en Emile Zirkzee (D66) die het adopteerden. Alsof armoede een natuurlijk verschijnsel is! Armoede bij de wortel aanpakken – denk bijvoorbeeld aan hogere uitkeringen of gratis toegang tot allerlei middelen van bestaan – is politiek onwenselijk en dus inherent onmogelijk, maar er is wel altijd alle ruimte voor dit soort paternalistische ‘armoedeverlichtende’ projectjes.

Ik zie het helemaal voor me: in armere wijken schieten straks de “sociale koelkasten” als paddenstoelen uit de grond. Naast eten laten de gulle wij-zijn-tegen-voedselverspilling-en-honger gevers ook lieve kattebelletjes achter.

“Lieve anoniem, hoop dat je hier blij mee bent. Nu hoef je niet meer te dumpsterdiven. Geniet ervan!”

“Beste, deze ovenschotel door en door verhitten want anders krijg je last van salmonella. En als je oven het niet doet: de schotel kan ook in de magnetron of au-bain-marie worden opgewarmd.”

“Hallo wijkgenoot, we kennen elkaar wel niet, maar ik hoop dat je het eten lekker vindt. Ik heb met je te doen, want wat moet het vervelend zijn om zo arm te zijn dat je niet eens fatsoenlijk eten kunt kopen! PS: mijn peuter heeft een fleurige tekening voor jullie gemaakt. Voor op je lege koelkast.”

“Hoi, hoi, wij wensen jullie het allerbeste toe! Wij kregen deze maaltijden niet weggewerkt, de porties in het restaurant zijn erg groot. Ieder pondje gaat door het mondje, dat weten jullie ook wel. Hahaha, sorry, een grapje moet kunnen. Maar we hopen oprecht dat jullie deze exquise maaltijd kunnen waarderen.”

“Ik wil graag een tip meegeven: minder vlees eten is beter voor het milieu en je budget en daarom heb ik een heerlijke bloemkoolcurry gemaakt. Eet smakelijk.”

“Hallo mens, want dat ben je hoor. Ja jij, je kunt er vast helemaal niets aan doen dat je gebruik maakt van deze koelkast. En ik ook niet, of nou ja, ik stem meestal GroenLinks en die hebben het beste voor met minima. Hoe dan ook, eet smakelijk en oh ja, iedere vrijdag kun je gratis bij het Free Café komen eten. Dan koken we met nog net niet weggegooid voedsel.”

“Hi, deze uitdeelverpakking met chocolade (sorry, mijn vriend at alle Snickers en Bounty’s al op) is bedoeld voor een gezin. Het lijkt me zo vervelend dat je kinderen niet kunnen trakteren op hun verjaardag en het is misschien niet zo gezond, maar iets is beter dan niets.”

De koelkast in kwestie staat in centrum Edanz, waar studio’s te huur zijn voor “bijvoorbeeld workshops, dans, yoga of meditatie, atelierruimten, flexwerkplekken en vergader-, therapie-, en sessieruimten”. Dit centrum promoot daarnaast ook volkomen kritiekloos onbetaalde ‘vrijwillige’ tewerkstelling van bijstandsgerechtigden.

De website van Edanz toont een clubje witte ‘happy happy’ mensen. Het is ook echt fijn, hoor, als mensen lekker in hun velletje zitten en samen fijne dingen willen doen! Samen mediteren, trommelen, knutselen, ondernemen, therapie volgen, netwerken. Yeah!

Ik zie zo voor me hoe de koelkast met een ingetogen ceremonieel is geplaatst. En hoe er iedere dag wordt gekeken of er wel iets in zit. Hoe er op de zijkant een corveerooster voor schoonmaak geplakt zit. Mensen die aan elkaar vragen wat ze in de koelkast hebben gelegd. “Welk briefje heb jij erbij geschreven?” Hoe ze uiteindelijk zelf die voedingsmiddelen maar opeten, want al die hongerige arme mensen komen het maar niet ophalen. En dat er, nou zeg, wat raar, ondanks de koelkast steeds meer mensen naar de voedselbank gaan! “Hoe kan dat nou toch…? We bedoelen het zo goed!”

Spelregels

Spelregels.

Beste “sociale koelkast”-mensen, jullie lijken te denken dat samen delen van boven naar beneden een oplossing is, dat de politiek gecreëerde armoede door jullie vrijblijvende liefdadigheid een beetje dragelijker wordt voor de mensen die eronder moeten lijden. Jullie goede bedoelingen zijn ergens zelfs aandoenlijk. Maar zo giftig! En misschien is mijn oordeel voorbarig of zelfs hard te noemen, maar ik heb mijn buik vol van academici en clubjes die armoede actief depolitiseren en vrijwillig meedenken en meedoen met de overheid en met politici van neo-liberale partijen die voor de armoede en honger verantwoordelijk zijn.

Ik hoop met heel mijn hart dat het bij één “sociale koelkast” blijft.

Puk Pent


 1. Vilseledd # 1 
  4 maanden geleden

  Een winstpunt is, dat ze het beestje bij de naam noemen, armoede, en niet zoals in 2013 de ‘Dag van de bestrijding van armoede’ de ‘dag van de mogelijkheden’ noemen, omdat ze het woord ‘armoede’ willen vermijden vanuit het positiviteitsvirus. Nou het benoemd is, dames en heren politici: werken aan de oplossing van armoede.

 2. Petronella # 2 
  4 maanden geleden

  Bwruk, ik word helemaal misselijk van die briefjes en dat hele centrum… die vacatures (onbetaald) die ze daar hebben, wat een eisen, dat is dus gewoon regulier werk met alle stress erom heen.

  Ik persoonlijk lijd nog liever een beetje (veel) honger dat in zo n kast te moeten snuffen. Hier in de bibliotheek staat ook zo n soort kast, maar dan onverwarmd, en de rijke mensen (het dorp is vrij rijk hier) dumpen daar hun kerstpakket overblijfselen in. Flink over tijd, (soms jaren) halleluja geen probleem hoor.

  Wil iemand met een normaal inkomen echt geven? Steun een organisatie die zich inzet voor strukturele verhoging van uitkeringen en minimumloon. Maar ja dat geeft je niet het gevoel van kijk mij eens sociaal zijn.

  Mijn complimenten voor het artikel! Petronella

 3. secretaris PEL # 3 
  4 maanden geleden

  Ga zgn. ook wat brengen voor de koelkast. Trek in onbewaakt moment stekker uit stopcontact en knip vervolgens (een blikschaar wil goed) het snoer door zo dicht mogelijk bij de plaats waar het snoer in de koelkast verdwijnt. Laat ook leuk briefje achter: “Heb mezelf uit protest uitgeschakeld. Ik staak…”

 4. Hans Naaktloper # 4 
  4 maanden geleden

  “Neemt en eet” krijgt zo een wel heel wrange bijsmaak. De smaak van thee met synthetisch bosvruchtenaroma.

  Dat synthetische, daar is het natuurlijk allemaal om te doen, want dan hoeven de kakkers niet na te denken over een echte aanpak van armoede (=delen), en kunnen ze enthousiast en naïef verder met consumeren en ongelimiteerd ruimte innemen.

 5. NN # 5 
  4 maanden geleden

  Als armoezaaier en ex klant van verschillende Voedselbanken haat ik dergelijke initiatieven. En het is niet nieuw ! IWaar stond die andere koelkast ook weer ? Ik heb er tegen geprotesteerd via Internet maar werd weggevaagd. Werkelijk alternativo s die zagen er alleen maar goed in . Tegen verspilling en zo. Wat heb ik de pest gezien aan dergelijke wolven in schaapskleren.

 6. secretaris PEL # 6 
  4 maanden geleden

  @NN: inderdaad: dat soort alternativo’s was nooit solidair. “Milieu” uber alles en voor mensen is feitelijk geen plaats meer. De armen vooral arm laten, anders vervuilen ze het milieu toch maar. (Ooit discussie voor radio in verkiezingstijd tussen een van GroenLinks en Ina Brouwer van (toen nog) de CPN. Brouwer had de grap door.)
  Als die alternativo’s zelf wat minder kochten bleven er ook minder restjes over en als de bijstand eens wat omhoog ging, konden de armen zelf kopen wat ze aan eten nodig hebben. En voor zover gemeenten wat geld geven aan voedselbanken: goedkoop afkopen van eigen verantwoordelijkheid voor het armoedebeleid.

 7. NN # 7 
  4 maanden geleden

  Alternativo s die tegen verspilling zijn is me toch wat te vaag. Ik wil bij nader inzien wat verduidelijken wat ik bedoel.
  Er moet een keuze zijn en geen ( toenemende ) afhankelijkheid van liefdadigheid vermomt als milieu vriendelijkheid .
  Uiterlijk zegt niks meer . Af en toe kijk ik BBC tv via Internet mbv. een VPN. Een programma over de problematiek van woning huurders in de U.K. Ook huisbazen waren in beeld. Een een vrouw die twee appartementen in bezit heeft en die verhuurd had een rood roze Mohican en tatoos. Een huurder wil ze er uit . Dat kan zonder opgave van reden in de U.K. Wat is een Alternativo ? Een aanhanger van Red De Natuur en tegelijk ” kansrijk “in het leven staan. Door goed betaalde baan dan wel ZZP er. Links zeggen Rechts doen zo iets . Types die me graag te kakken zetten met opmerkingen als ” wat ben jij negatief zeg “. Nul empathie . Die keihard een trap na geven.

 8. secretaris PEL # 8 
  4 maanden geleden

  @NN: als er geen “negatief” was konden de zgn. positieve sterren niet stralen. Negatief staan tegenover negatieve zaken is positief. Min maal min was toch plus? En inderdaad: vaak links lullen, rechts zakken vullen… Of zoals ooit op een muur in de Nieuwmarkt buurt stond (Amsterdam): “De allerslechtsten zijn de als links vermomde rechtsen”

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*