Arrogante VVD-burgemeester kiest openlijk partij voor Zwarte Piet

VVD-burgemeester Paul Verhoeven van Heeze-Leende wuift elke kritiek doodleuk weg.
VVD-burgemeester Paul Verhoeven van Heeze-Leende wuift elke kritiek doodleuk weg.

Niet alleen in de grote steden woedt een heftig debat over Zwarte Piet. Ook in het Noord-Brabantse dorp Heeze-Leende voelt men de aanval die tegenstanders van de racistische karikatuur hebben ingezet. Die aanval botst op de paternalistische houding van VVD-burgemeester Paul Verhoeven, die het Zwarte Piet-racisme achteloos blijkt weg te wuiven.

Als inwoner van de gemeente Heeze-Leende ben ik absoluut niet blij met de verklaring die Verhoeven onlangs heeft afgelegd over Zwarte Piet. De man geeft blijk van een onthutsend gebrek aan kennis, inzicht en inlevingsvermogen. Voor hem is het simpel: het Sinterklaasfeest is een kinderfeest, dus niet racistisch. Sinterklaas is de goedheiligman en “zijn koddige, grappige en soms wat knullige knecht heet Zwarte Piet”. En nu ophouden met dat gezeur over racisme, zo kun je tussen de regels van zijn verklaring doorlezen. Het lijkt de burgervader behoorlijk hoog te zitten dat het Zwarte Piet-debat nu ook al de rust in zijn eigen dorp komt verstoren.

Met zijn stellingname veegt hij de strijd tegen Zwarte Piet en tegen andere vormen van institutioneel racisme voor het gemak maar onder tafel. Zo kiest hij partij voor het pro-Pietenkamp en zet hij tegenstanders van de racistische karikatuur te kakken. Hij past geen hoor en wederhoor toe, gunt de tegenstanders geen inspraak, gaat moeilijke maatschappelijke en politieke discussies uit de weg, en maakt misbruik van zijn rol en macht als burgemeester. “Onze burgemeester zegt dat het zo is, dus het zal wel waar zijn”, zouden de dorpelingen geneigd kunnen zijn om te denken. Maar ik ben gelukkig niet een van hen, want ik eis nog steeds een Sinterklaasfeest zonder Zwarte Piet.

Marginaliseren

De burgemeester maakt zich er wel erg gemakkelijk vanaf. Hij gaat niet in op het standpunt van het College voor de Rechten van de Mens dat Zwarte Piet “een racistisch onderdeel” is van het Sinterklaasfeest. En hij lapt de uitspraak van de Amsterdamse rechtbank van 3 juli aan zijn laars, waarin werd bepaald dat de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan bij het verlenen van de evenementenvergunning voor de Sinterklaas-intocht rekening moet houden met het Zwarte Piet-racisme. En over de toenemende invloed van de beweging tegen Zwarte Piet zwijgt hij maar liever. Sterker nog, hij haalt Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, aan in een poging om activisten tegen Zwarte Piet zoveel mogelijk te marginaliseren. Strouken zou hem hebben toevertrouwd “dat slechts een handjevol mensen de negatieve Zwarte Pieten-discussie in stand proberen te houden. De media geven hier onevenredig veel aandacht aan”, aldus de burgemeester.

Uit zijn verklaring doemt het beeld op dat in de gemeente Heeze-Leende slechts drie organisaties, afgezien van Verhoeven zelf, mogen bepalen hoe Zwarte Piet eruit zou moeten zien. “Ik heb als burgemeester onlangs overleg gehad met de Contact Commissie in Leende, het Sint Nicolaas Comité in Heeze en het Oranje Comité in Sterksel. Deze mensen organiseren jaarlijks het Sinterklaasfeest in onze gemeente. We waren het allemaal snel met elkaar eens. Zwarte Piet is zwart”, zo meldt Verhoeven, alsof hij een zaal vol kleuters aan het toespreken is. “Het Sinterklaasfeest heeft niets te maken met racisme en met Zwarte Piet willen we ook niemand kwetsen. Dus Sinterklaas komt ook dit jaar weer in al onze dorpen voor de kinderen. Samen met zijn grappige kindervriend Zwarte Piet.”

Strot

De boodschap is duidelijk: wie het hier niet mee eens is, moet zijn mond houden. Maar zijn de lagere scholen van de gemeente wel betrokken bij deze besluitvorming? Heeft Verhoeven honderden kinderen en volwassenen gesproken over Zwarte Piet en racisme? Is er een breed gemeentelijk onderzoek gestart naar aanleiding van de aanhoudende Zwarte Piet-discussie? Wordt er een lokale dialoog georganiseerd tussen voor- en tegenstanders van de racistische karikatuur? Niets van dat alles. Dat heeft tot gevolg dat de kinderen en volwassenen in Heeze-Leende ook dit jaar weer Zwarte Piet door de strot krijgen geduwd. De comité’s hebben immers besloten dat de racistische karikatuur hoe dan ook moet blijven voortbestaan. “Het Sinterklaasfeest heeft niets te maken met racisme en met Zwarte Piet willen we ook niemand kwetsen”, stelt de burgemeester. Ofwel: als we er wel iemand mee kwetsen en als Zwarte Piet toch racistisch blijkt, dan bedoelen we het niet zo, dus dan is er niets aan de hand en dan blijft Piet zwart. Zo zijn de manieren van deze blackface-fans, die proberen te redden wat er te redden valt, nu het witte eenheidsfront is doorbroken en de voorstanders van Zwarte Piet meer en meer in het defensief worden gedrongen.

Puk Pent