Beelden van het protest tegen de Soedanese dictator Al-Bashir vanochtend in Den Haag

Vandaag protesteerden zo’n 40 Soedanezen en enkele sympathisanten in Den Haag tegen het regime van dictator Al-Bashir. Het protest was georganiseerd door de nieuwe Haagse vrouwengroep Kendakat, uit solidariteit met de opstand in Soedan. Zo’n 20 vrouwen verzamelden zich iets na tienen op het Malieveld, en draaiden daar warm door het voortdurende ritmische roepen van strijdbare leuzen. Dat deed de kou makkelijk vergeten. Na het arriveren van een groep uit Amsterdam vertrok de demonstratie naar de Soedanese ambassade aan de Koninginnegracht 64. Van de vijf busjes politie gingen er gelukkig uiteindelijk maar twee mee die richting uit. Bij de ambassade aangeland werden er twee korte toespraken gehouden, omlijst door het onophoudelijke en swingende roepen van leuzen richting dat bastion van de macht.

De opstand in Soedan lijkt nog altijd van week tot week aan te groeien en het is geweldig dat er op steeds meer plekken in de wereld via dit soort protesten solidariteit wordt betoond. Het is alweer het vierde protest in Nederland sinds de opstand begon. De demonstraties van 24 december (Den Haag), 12 januari (Amsterdam) en 17 januari (Den Haag) waren steeds zeer strijdbaar.

Hieronder eerst een korte video-impressie en daarna twintig foto’s. Andere videobeelden vind je in ons Twitter-draadje van vanochtend. Actueel Engelstalig nieuws rond Soedan (en beelden van de demonstratie van vanochtend) kan je ook vinden bij SudanUnite op Facebook.

Eric Krebbers