Protest voert druk op tegen Al-Bashir en deportatie van Soedanese vluchtelingen (Twitter-verslag)

Voor de Soedanese ambassade
Voor de Soedanese ambassade.

Vanmiddag protesteerden zo’n zeventig Soedanezen tegen het moordzuchtige regime van dictator Al-Bashir en tegen het deporteren door de Nederlandse staat van vluchtelingen naar Soedan. De demonstranten mochten niet verzamelen op het Plein omdat daar een ander protest gaande was (van Oeigoeren), en daarom begon de demonstratie op het Lange Voorhout. Wel werd er een pleitbrief tegen de deportaties aangeboden aan de secretaris van de Tweede Kamer. Het protest eindigde bij de Soedanese ambassade, waar ook nog enkele toespraken werden gehouden. Hieronder een verslag in 13 tweets (daaronder steeds de bijbehorende foto’s).

1. Protest van Soedanezen op het Lange Voorhout in Den Haag. Tegen de dictator Al-Bashir en tegen het deporteren van Soedanese vluchtelingen.

2. De activisten hebben zojuist aan een Kamerlid een petitie overhandigd tegen het deporteren van vluchtelingen. Die petitie is gericht aan minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken.

3. Hier een Engelstalig document, dat eveneens werd aangeboden. Het gaat over de onveilige situatie in Soedan.

4. De demonstratie gaat nu verder richting de Soedanese ambassade. Er moet ook internationaal druk uitgeoefend blijven worden op het Soedanese regime om te verdwijnen. Er was al protest op 24 december in Den Haag en op 12 januari in Amsterdam.

5. De demonstranten roepen weer strijdbare leuzen tegen het regime, en net als bij vorige protesten dragen ze weer gele (en oranje) hesjes. Je kan helpen de deportatie van Ali al-Helou Tiyah tegen te houden.

6. Leuzen die gescandeerd worden: “Stop violence in Sudan. Stop killing in Sudan. Stop raping in Sudan”, “Sudan regime to ICC”, “Vallen vallen vallen, de partij van Al-Bashir”, “Wij zijn niet bang voor de partij van de extremisten”, “Wij willen vrijheid” (Vrij vertaald uit Arabisch)

7. De demonstratie is bij de Soedanese ambassade aangekomen (Koninginnegracht 63). Er worden leuzen geroepen tegen de consul, Ahmed Yusuf. Die helpt mee de vluchtelingen te deporteren naar Soedan. Meteen lijntje politie ertussen natuurlijk…

8. Maar op zaterdag 24 december moesten we aan de andere kant van de gracht blijven met het protest, dus het valt mee. Nu toespraken (in het Arabisch). In de grijze jas Elemam van SDF. Leuzen ook tegen vice-president Ali Osman.

9. Nog een speech: “Overal in Soedan zijn vandaag protesten, en daarom zijn we ook op straat.” Steeds terugkerende leuze: “Revolutie tot we winnen”.

10. “Mensen worden vermoord omdat ze Nuba of Darfur zijn, of omdat ze een andere mening hebben. De consul zegt dat wij agressief zijn. Maar zij hebben ons 30 jaar onderdrukt. Wij zijn vredige mensen, maar hij stuurt onze kinderen terug naar die moordenaars. Wie is er hier agressief?”

11. Er zijn op dit moment 20.000 mensen op straat in Khartoum, ondanks alle repressie. Ook in andere landen zijn soli-protesten. Af en toe fikse buien, maar de strijdbaarheid neemt er niet door af.

12. Toespraak over “our brothers in jail in Rotterdam”, de #SudanVijf dus. Die moeten vrij en de deportaties moeten stoppen! Er zijn zo’n 70 mensen aanwezig nu. De politie duwt ons een stukje naar achteren. Iedere keer als we te dicht bij de stoep komen.

13. De politie wordt ongeduldig. De ‘afgesproken’ tijd is op. We moeten weg. De gele hesjes gaan uit. Tot zover ook ons verslag.

Mariët van Bommel
Eric Krebbers