Berivan: “Laten we de stem zijn van Jina Amini en alle onderdrukte vrouwen wiens stemmen niet worden gehoord”

Berivan

Gisteren namen in Den Haag zo’n 100 mensen deel aan een demonstratie uit solidariteit met de opstand in Koerdistan en Iran, naar aanleiding van de moord op Jina Amini. De tocht door het centrum van Den Haag had een energiek, strijdbaar en kleurrijk karakter, waarbij vrouwen van Koerdische herkomst de hoofdrol speelden. Onophoudelijk werden er leuzen geroepen, vooral “Jin, jiyan, azadi” (“Vrouw, leven, vrijheid”). Ook in andere steden in Nederland vonden vandaag solidariteitsprotesten plaats. Hieronder de integrale tekst van een van de toespraken in Den Haag, van Berivan, lid van de Koerdische Vrouwenraad in Nederland (onderaan ook nog enige beelden van het protest in Arnhem).

Sinds de Iraanse revolutie in 1979 zijn er strenge islamitische kledingvoorschriften van kracht. Vrouwen zijn verplicht om hun haar en lichaam volledig te bedekken. Daarbij moeten zij een hijab dragen en lange, loszittende kleding met donkere kleuren. Wie zich niet strikt aan de voorschriften houdt, kan worden beboet of opgepakt. De vrouwen zijn de strijd aangegaan tegen deze wetgeving. Zij nemen het niet altijd nauw met de voorschriften en doen de hoofddoek losjes om en dragen levendige kleding. De laatste tijd lijkt de shariapolitie echter vaker hard op te treden tegen wie de voorschriften niet strikt opvolgt.

Jina (Mahsa) Amini, afkomstig uit het Koerdische deel van Iran, was in Teheran toen ze daar van straat werd geplukt door de shariapolitie, omdat zij de kledingvoorschriften niet zou hebben nageleefd. De 22-jarige vrouw werd hard geslagen waarna ze in een coma belandde en naar het ziekenhuis werd gebracht. Daar overleed ze een paar dagen later. In heel Iran zijn protesten gaande tegen deze wetgeving en tegen het hele systeem. Het regime treedt hard op. Bij deze protesten zijn vele doden gevallen, vele anderen zijn gewond en gearresteerd. De strijd gaat door, waarbij de demonstranten hard roepen: “Jin, jiyan, azadi”. Wat betekent: “Vrouw, leven, vrijheid”.

Overal in Iran zijn er massale protesten tegen dit moorddadige, misogyne en onderdrukkende systeem van Iran. Het regime kraakt. Velen zijn bij deze protesten gedood, gewond en gearresteerd. Tot dusver zijn er meer dan 80 mensen omgekomen. Er moet druk worden uitgeoefend op Teheran vanwege de systematische mensenrechtenschendingen die het land begaat tegen zijn burgers en de destabilisatie die het in het Midden-Oosten heeft veroorzaakt. Er zijn zoveel progressieve bewegingen die trots hun standpunt voor gelijkheid voor minderheden en mensenrechten in het algemeen verkondigen. Helaas moeten deze standpunten nog doorbreken in de reguliere media.

Het is echter niet te laat. Begin met het erkennen van het onrecht in Iran jegens minderheden en steun de vrijheidsstrijd van de vrouwen. Met het progressieve, democratische en gendergelijke systeem dat de Koerden in Noord-Syrië hebben gebouwd, symboliseert het Koerdische volk gelijkheid en vrijheid voor alle volkeren en groepen in de regio. Terwijl de democratische vrouwenbeweging de ISIS-ideologie in Noord-Syrië versloeg en een democratisch, gendergelijk, ecologisch systeem implementeerde dat de rechten van alle genders, culturen, religies en etniciteiten beschermt.

Het onderdrukkende, vrouwenhatende en moorddadige mullah-regime in Iran, dat erg lijkt op de ISIS- of Taliban-ideologie van het onderdrukken van vrouwen en minderheden, kan ook worden verslagen. Wees niet stil, steun het verzet van de vrouwen en steun de strijd van de Koerdische vrouwenbeweging voor vrijheid, democratie en gelijkheid in de hele regio. Dan kan er echte verandering plaatsvinden en vrede en gelijkheid worden bereikt.

Laten we de stem zijn van Jina Amini en alle onderdrukte vrouwen wiens stemmen niet worden gehoord. Voor de bescherming van vrouwen, van minderheden en alle onderdrukte en gemarginaliseerde groepen in het Midden-Oosten, om hun fundamentele mensenrechten veilig te stellen en hen te beschermen tegen de vrouwenhatende, dictatoriale en onderdrukkende regimes, moeten de Europese Unie, de Verenigde Naties, de internationale gemeenschap en alle organisaties en instellingen die beweren voor mensenrechten en democratie te zijn, in het bijzonder de Koerdische vrijheids- en bevrijdingsbeweging steunen die al jaren strijdt voor mensenrechten, vrouwen- en kinderrechten, gelijkheid en democratie in het Midden-Oosten.

Als jij echt tegen vrouwenonderdrukking bent, tegen het beleid van onderdrukking en vernietiging van etnische en religieuze minderheden, als je echt wilt dat democratie en mensenrechten in het Midden-Oosten tot stand komen, als je echt tegen door de staat gecontroleerde misogynie en vrouwenmoord bent, en als je echt voor vrede, mensenrechten en democratie bent, dan moet je de Koerdische bevrijdingsbeweging steunen, die strijdt voor democratie, gendergelijkheid, ecologie en mensenrechten voor iedereen in het Midden-Oosten, zoals het werkelijkheid is geworden in Noord-Syrië, Rojava.

Berivan

Ook in Amsterdam, Eindhoven en Arnhem waren er demonstraties. Hier nog enkele beelden uit Arnhem.