Bijeenkomst met racistische politiechef Paul van Musscher afgelast na aangekondigd protest

Weg met Paul Musscher.
Weg met Paul van Musscher.

De Volkskrant en de Rode Hoed hadden aanstaande zondag een bijeenkomst gepland met onder meer de racistische Haagse politiechef Paul van Musscher. Nog geen twee uur nadat er gisteren een picket was aangekondigd, werd de bijeenkomst “wegens onvoorziene omstandigheden” afgelast. De organisatoren van de picket reageerden opgetogen en met een knipoog: “Bedankt aan al jullie onvoorziene omstandigheden die dit hebben mogelijk gemaakt!” Hieronder toch nog maar even de oproep voor de inmiddels eveneens afgelaste picket, die ook bedoeld was “om officieel de aftrap te geven voor onze campagne om het ontslag van Paul van Musscher als korpschef te eisen”.

“‘Berber komt van het woord barbaar en dat is inderdaad cultureel ingebakken dat ze wat wilder zijn, wat makkelijker op straat leven, en wat ruiger zijn. Je zou kunnen zeggen dat het genetisch meegekomen is.’ Dit zijn de “exemplarische” woorden van de huidige politiechef Eenheid Den Haag, Paul van Musscher, toen hij nog politiechef in Gouda was. Onlangs gingen beelden van deze uitspraak ‘viral’, en in een recentelijk interview met het AD ontkent hij nog steeds iets verkeerds te hebben gezegd.

Racistische politiechef.
Racistische politiechef.

Naast politiechef zijn is Van Musscher ook verantwoordelijk voor de portefeuille Diversiteit en Discriminatie bij de Nationale Politie. Hij is dus én hoofdverantwoordelijk voor het racistische beleid van de Nationale Politie, én operationeel hoofdverantwoordelijk voor het disproportioneel en systematisch racistisch optreden van de Politie Eenheid Den Haag. Dit is dezelfde eenheid die Rishi Chandrikasing van zijn leven beroofde (waarna Van Musscher persoonlijk zorgde dat de agent die dit deed weer zijn normale werkzaamheden kon hervatten), dezelfde eenheid die steeds meer in opspraak komt door schaamteloos buitensporig geweld toe te passen tegen Marokkanen in de Schilderswijk. Ondanks het overvloed van bewijs ontkent Van Musscher nog steeds dat er sprake is van racisme bij hemzelf of in zijn korps.

Naast racisme is Van Musscher ook niet vies van intimidatietechnieken. Onlangs is gebleken dat de Regionale Inlichtingen Dienst (lokale AIVD-tak en collega’s van de politie) onderzoek doet naar en informanten probeert te rekruteren binnen cirkels die demonstraties tegen racistisch politiegeweld in Den Haag hebben georganiseerd. Nadat dit naar buiten kwam, heeft Van Musscher ook nog eens zonder legitieme reden persoonlijk aangifte gedaan tegen een van deze organizers voor “belediging, laster en smaad”, en is er een strafrechtelijk onderzoek gestart dat wordt onderzocht door zijn eigen korps.

Paul van Musscher is deze zondag te gast bij de Rode Hoed, waar hij als ‘expert’ rondom het gebied van discriminatie en justitie zal gaan debatteren over de dreiging van jihadisme in Nederland. Wij betreuren het dat een bewezen racist is uitgenodigd om deel te nemen aan dit debat, maar zien dit ook als een kans om officieel de aftrap te geven voor onze campagne om het ontslag van Paul van Musscher als korpschef te eisen. Wij organiseren daarom deze zondag buiten de Rode Hoed, op de Keizersgracht te Amsterdam, een picket om zijn ontslag te eisen.

Iedereen is welkom op deze picket! Nodig je vrienden uit en laten we ervoor zorgen dat de racistische politiechef Paul van Musscher zo snel mogelijk naar een nieuwe baan moet gaan zoeken!”

Tot zover de oproep voor de inmiddels dus afgelaste picket.

Eric Krebbers