Bijstandsgerechtigde, deel je ervaring met Flextensie-tewerkstelling

Van links naar rechts: Flextensie-uitbuiters Suzanne de Visser, Guus Budel en Martine van Ommeren.
Van links naar rechts: Flextensie-uitbuiters Suzanne de Visser, Guus Budel en Martine van Ommeren.

Ook in Groningen Stad worden baanlozen tewerkgesteld via het “reïntegratie-instrument” Flextensie. De gemeente noemt het een “dienst van de gemeente” die “het eenvoudig en aantrekkelijk maakt om bijstandsgerechtigden op flexibele basis in te zetten binnen een organisatie” (pdf). Baanlozen mogen zich ‘vrijwillig’ inschrijven en tot zes maanden lang zonder loon en arbeidsrechten werken voor bedrijven en organisaties. Die betalen een vast tarief van 12,50 euro per uur (zonder ‘werkgevers’lasten) aan de gemeente. De bijstandsgerechtigde moet het doen met een premie van twee euro per gewerkt uur en wordt nog altijd gecontroleerd en gedisciplineerd via het bijstandsregime.

Na de start van onze campagne tegen Flextensie stelden politieke partijen enkele Kamer- en raadsvragen, maakte Flextensie de Nederlandse Vereniging van Sociale Innovatie (NVSI) deelgenoot van de uitbuitconstructie en werd in opdracht van voormalig staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) een non-onderzoeksrapportage gepubliceerd. Maar… waar zijn toch al die baanlozen die via Flextensie te werk werden en worden gesteld?

Want hoe gaat het nu echt in de praktijk? Hoe worden bijstandsgerechtigden benaderd en door wie? En hoe ging of gaat het hele traject in zijn werk, van inschrijving tot tewerkstelling? Hoe is het om zonder loon en arbeidsrechten te moeten werken? Wordt er druk uitgeoefend om ‘vrijwillig’ deel te nemen aan Flextensie? Hoe is het als je na maanden hard werken toch geen contract met loon krijgt? Als het voorgestelde perspectief van uit de bijstand geraken en in een regulier betaalde baan terecht komen, niet uitkomt?

Wij willen heel graag in contact komen met bijstandsgerechtigden die hun ervaringen (eventueel anoniem) met ons willen delen. Met die ervaringsverhalen en/of publicaties kunnen we samen de Flextensie-praktijk blootleggen en gemeenten, organisaties en bedrijven die deze dwangarbeidconstructie gebruiken onder druk zetten. Want Flextensie moet worden afgeschaft en daar kunnen we samen voor knokken.

Heb jij gewerkt via Flextensie? Ben je benaderd om te werken via Flextensie? Ken jij iemand die bij Flextensie heeft gewerkt? Ken je bedrijven of organisaties die gebruik maken van Flextensie-baanlozen? Mail ons dan: dwangarbeid@doorbraak.eu.

Puk Pent
Bart de Baan

Logo
Logo