Blackface in Duinkerken, of “hoe de waarden om te draaien” tijdens carnaval

Blackface in Duinkerken
Blackface in Duinkerken.

Tijdens het carnaval in het Noord-Franse Duinkerken is er al vijftig jaar een speciaal groot evenement: de “Nuit des Noirs”, de Nacht van de Zwarten, waarbij witte feestvierders in blackface en met pruiken, rieten rokjes en kettingen van botjes meelopen. Dit jaar is er protest van onder andere de Brigade anti-négrophobie (Ban). Burgemeester Patrice Vergriete is boos dat het feest racistisch genoemd wordt en zegt: “Tijdens carnaval maken we van alles en iedereen een karikatuur, we bespotten elkaar”. Yves Coleman van Ni patrie ni frontières doet hieronder de organisatoren een paar tips aan de hand om echt “alles en iedereen” te bespotten.

Geachte leden van carnavalsvereniging “De Zwarten”, geachte deelnemers aan het carnaval van Duinkerken,

Zoals iedereen weet hebben jullie een overdaad aan humor en zijn jullie dappere mensen met een hoge cultuur. Een zogenaamde “Brigade tegen de angst voor zwart” durft te doen alsof jullie keuze om lendendoeken en speren te dragen, met blackface van schoensmeer, een bewijs is van slechte smaak. En dat jullie zo zouden suggereren dat Afrika een gebied vol kannibalen is. Wat een belachelijke beschuldiging! Die brigade heeft zelfs het lef om institutioneel racisme (dat volgens hen in het onderbewuste rondhangt) te vergelijken met het AIDS-virus dat een grote ravage aanricht en zich verspreidt zonder dat iemand het beseft – een vergelijking die hun gebrek aan medeleven laat zien met de slachtoffers van deze ziekte. Maar goed, jullie zijn vast en zeker betrokken bij de strijd tegen alle vormen van discriminatie. En dus ben ik ervan overtuigd dat jullie je niet zullen laten intimideren en niet het verlangen zullen opgeven om overal om te lachen…

Het dagblad “De Stem van het Noorden” (“La Voix du Nord”), ooit opgezet door nationalistische verzetsmensen tijdens de Tweede Wereldoorlog, schrijft dat jullie je beledigd voelen. Sta me toe om nog een aantal andere thema’s voor te stellen die jullie kunnen illustreren met jullie onvergelijkbare talent om “de waarden om te draaien” tijdens jullie carnaval, zoals een van de briljante organisatoren het noemde.

– Neem als thema eens de Bartholomeusnacht, de nacht dat Franse katholieken lol hadden en verstoppertje speelden met de protestanten die helaas onvoldoende meewerkten waardoor er onder hen enkele duizenden doden vielen. Die werden afgeslacht, gespietst, verkracht, levend verbrand of in de rivieren gegooid. De tijd is aangebroken om hierom te lachen, om deze onbeduidende geschiedenis die door wraakzuchtige protestanten zwaar overschat wordt. Jullie zouden je kunnen vermommen als gelovigen van beide religies, met bijbehorende kostuums en accessoires, en jezelf kunnen besprenkelen met tomatensaus of ketchup, en dan zijn we eindelijk eens af van dat schuldgevoel rond de godsdienstoorlogen, dat ons er steeds van weerhouden heeft om overal om te lachen…

Bartholomeusnacht
Bartholomeusnacht.

– Zoals jullie weten werd Jeanne D’Arc ook wel de “Maagd van Orleans” genoemd. Waarom laten jullie haar niet rondrijden op een paard, met een vlag met koninklijke symbolen, terwijl ze een doorzichtige blouse draagt die haar blote borsten laat zien? Ze zou dan omringd kunnen worden door een schare wellustige mannen die goede Franse wijn drinken. En waarom dan niet meteen een kleine sessie met grijpgrage handen om onze beroemde “Franse dapperheid’ te illustreren die een internationale bekendheid geniet, zoals aangetoond door enkele bekende Franse politici? Het zou echt hilarisch zijn om de spot te drijven met Jeanne d’Arc, onze nationale mythe die wordt vereerd door alle politieke partijen, van de communisten tot aan het extreem-rechtse Front National!

– En nu we het toch hebben over het thema maagdelijkheid, waarom zouden we hier stoppen? Jullie zouden ook de maagd Maria na kunnen doen, met haar man Jozef de timmerman, met een paar enorme horens, en met een bebaarde en grappige God met zijn vriend de Heilige Geest. Jullie zouden zo prima jullie onafhankelijkheid kunnen tonen ten opzichte van de tegenstanders van het homohuwelijk!

Fascistische Vichy militieleden in actie
Fascistische Vichy-militieleden in actie.

– Het verzet uit de Tweede Wereldoorlog is taboe. Maar nu is de tijd aangebroken om “de waarden om te draaien”, zoals die carnavalorganisator stoer verklaarde in “De Stem van het Noorden”. Waarom zou je geen hardcore muziekconcert organiseren met militieleden van het collaborerende Vichy-regime, getooid met mooie zwarte baretten? En dat die dan verzetsstrijders, bijvoorbeeld gekleed als punks of skinheads, over de hoofden van de carnavalvierders de lucht ingooien? Het zou geen pijn doen, want we moeten de historische waarheid respecteren, toch? Zo zou die duistere geschiedenis van de Franse collaboratie eens flink afgestoft worden, en die zwarte legende rond Vichy, Laval en Pétain doorgeprikt. Goed idee toch?

– Of stellen jullie je eens voor hoe leuk jullie zouden zijn als jullie een Franse generaal zouden nadoen op zo’n carnavalswagen, omringd door soldaten uit de Auvergne, Bretagne, Berry en Corsica. En dat die dan van die “generatortjes” inzetten, van die ingenieuze instrumenten die werden gebruikt om Algerijnse vrijheidsstrijders wat praatgrager te maken, om beter moppen over hun zonnige land te kunnen vertellen.

Een aantal tevreden gebruikers van de electro-stimulator Gégène
Een aantal tevreden gebruikers van de electro-stimulator Gégène.

– Jullie zouden ook de massamoord van Sétif kunnen parodiëren, met Franse vliegtuigen die nepbommen gooien vol bier of een mengsel van eidooier en stinkballen. Dat zou geweldig zijn! We zouden niet langer geobsedeerd moeten zijn door het kolonialisme en een paar trieste incidenten die zwaar worden overdreven door een handvol verbitterde linksen.

– Jullie zouden ook een stel luie Portugese bouwvakkers op een steiger kunnen laten zien. Okee, dat idee is al gebruikt door Dieudonné, maar jullie zouden hem auteursrechten kunnen betalen. Hij is echt een expert in het op een humoristische manier behandelen van elk mogelijk thema. Deze antisemitische stand-up komiek – maar de vrijheid van meningsuiting staat voorop, toch? – wordt weliswaar vervolgd door een stel humorloze mensen, maar hij zou jullie zeker kunnen leren hoe je van alles kunt bespotten: van de Armeense tot de Tutsi-genocide (die laatste met de medeplichtigheid van de Franse autoriteiten) zullen jullie tal van thema’s ontdekken die jullie carnaval kunnen opfleuren en opnieuw kleur kunnen geven! Jullie kunnen laten zien dat jullie vrij zijn van alle remmingen!

Blackface Duinkerken-style
Blackface Duinkerken-style.

– Omdat jullie van goede grappen houden, zouden jullie ook pedofiele priesters kunnen uitbeelden die de deugden van de catechismus onderwijzen aan kinderen, toch? Of waarom niet een happening over de rechtszaak in Outreau? Dat zou pas echt laten zien hoe ruimdenkend jullie zijn, hoezeer jullie bereid zijn om alles en iedereen voor de gek te houden, toch?

– De situatie van ouderen in bejaardentehuizen wordt dramatisch overdreven. Oude mensen moeten net zo goed lachen als jongeren. Het is immers binnenkort hun beurt om te genieten van de geneugten van incontinentie, “cognitieve stoornissen” en de ziekte van Alzheimer. Waarom zou je niet een verpleeghuis nadoen met oude, wellustige mannen en vrouwen in rolstoelen en sexy jonge vrouwelijke en mannelijke verpleegsters die zwepen of wapenstokken hanteren? Jullie goede smaak en geestige humor zullen zeker wonderen doen.

– Of dit laatste idee: jullie zouden ook paus Franciscus in Argentinië kunnen nadoen toen hij tijdens de dictatuur ‘hoofd’ was van de jezuïetenorde. Jullie kunnen hem laten feesten met officieren die minstens tienduizend mensen lieten ‘verdwijnen’… jullie zouden daarbij kunnen denken aan een show met goochelaars die de slachtoffers weer laten verschijnen in enorme doodskisten. Dat zou een geweldig idee zijn!

Al deze voorstellen lijken misschien beledigend voor Frankrijk, de katholieke kerk, de jezuïetenorde, het pausdom, het Franse leger, kinderen, vrouwen, ouderen en de eeuwige beschavingsmissie van ons land dat immers de mensenrechten belichaamt. Maar beste organisatoren van het carnaval van Duinkerke, word geen slachtoffer van “politieke correctheid” en van al diegenen die ons willen tegenhouden om gewoon lekker overal om te kunnen lachen! Wees moedig, laat zien dat jullie klaar staan om alle mythen en taboes aan te pakken, evenals alle autoriteiten. Draai de waarden om! Zoals ook jullie geliefde en inzichtgevende krant “De Stem van het Noorden” jullie aanspoort om te doen!

Yves Coleman
(Introductie, vertaling en links door Eric Krebbers)