Charles ‘Shanghai Express’ Desiré Lu-A-Si (1911-1942): Surinaams-Nederlands verzetsstrijder en medeorganisator Februaristaking

Charles Desiré Lu-A-Si was betrokken bij de Bond van Surinaamse Arbeiders. Hij was toen werkzaam als elektrisch lasser. Meteen na de Duitse bezetting ging hij in het verzet. Voor het nooit verschenen Gedenkboek van de CPN voor gevallen verzetsstrijders had weduwe Rachel een formulier ingezonden waarin zij vermeldde dat Charles Desiré lang voor de oorlog actief CPN-lid was en in het bijzonder was hij met enkele andere voormalige landgenoten betrokken bij verzetshandelingen van de communistische groepering. Charles Desiré Lu-A-Si wordt in een adem genoemd met de gekleurde Surinaamse arbeiders Albert Witteman, Iwan Kanteman en Christiaan van de Montel, die ook actief waren in het communistische verzet. Onder zijn bijnaam “Shanghai Express” verspreidde Charles Desiré illegale pamfletten, beplakte hij muren en was hij zeer actief als medeorganisator van de Februaristaking. Op 25 juni 1941 werd hij met zeshonderd andere bekende communisten opgepakt bij een razzia. Hij zat achtereenvolgens gevangen in de kampen Schoorl, Amersfoort, Neuengamme, Dachau en tenslotte Auschwitz, waar hij op 15 november 1942 overleed aan de gevolgen van martelingen.

Ron Blom in Charles ‘Shanghai Express’ Desiré Lu-A-Si (1911-1942): Surinaams-Nederlands verzetsstrijder en medeorganisator Februaristaking (Socialisme.nu)