Column: Werken met toestemming van je uitkeringsinstantie

Logo.
Logo.

“Per direct zijn wij op zoek naar een recent afgestudeerde psychologiestudent die als jongerencoach een steentje bij kan dragen in het project Binn’stad.” Sluitingsdatum is 2 maart 2015. “Voor deze functie heb je toestemming nodig van de instantie die jouw uitkering verstrekt.”

Vacature Binn’stad: “Werkervaringsplek Jongerencoach m/v”. Streep dat man maar weg! “Ben jij een recent afgestudeerd psychologiestudent op zoek naar werkervaring? Je werkt vijf dagen per week gedurende een half jaar, indien van toepassing met behoud van uitkering.” En met dat “indien van toepassing” bedoelt men natuurlijk “liefst”.

Waar blijft de tijd? Het was nog niet zo lang geleden dat je apetrots met je diploma of bul op zak genoegen nam met het laagste loonschaaltje met uitzicht op beter. Dat laagste loonschaaltje was altijd nog wat beter dan het minimumloon; je had tenslotte niet voor niets jarenlang gestudeerd zonder enig ander inkomen dan die hongerbeurs, die lening daarbovenop en het kopergeld dat de Jumbo je als vakkenvuller toewierp. Het was luizig, dat beginsalaris, maar het was wel een salaris en het beloofde ooit (those were the days) uitzicht op beter.

Maar niets is zo goedkoop dezer dagen als een werkloze, goed opgeleide student. Binnen een half jaar verlies je namelijk je kwalificaties die je jarenlang met veel geploeter opbouwde. Na zes maanden zak je van universitair naar hbo om op die markt je leeftijdgenoten buiten spel te solliciteren, en weer zes maanden later stoot je een andere opleidingsgroep het brood uit de bek.

Nog nooit was de afstand van promoot naar de goot zo klein en zo snel.

Duzzz, dan wil je wel! Dan vlieg je als piloot desnoods alleen voor het behoud van je vlieguren (en dus je vliegbevoegdheid) jarenlang regelmatig peperdure Boeings van prijsvechters vol paupers met net iets te weinig kerosine naar plaatsen van bestemming. Dan accepteer je alweer maanden en jaren van voltijdse arbeid voor alleen wat knikkers en kraaltjes en de waardering omdat jouw werk én niet gemist én niet betaald kan worden.

En dat allemaal in een van de rijkste landen van de wereld waar vooral de rijksten mogen orakelen dat het met de armsten best wel meevalt.

Sjaak Platzak