Comité “Steun de schoonmakers” opgericht

Actie op 30 maart 2010
Begin deze week is er in Amsterdam een comité opgericht om de stakende schoonmakers te steunen. "Al maanden voeren de schoonmakers onvermoeibaar actie voor een nieuwe CAO. Zij eisen: hoger loon, vergoeding van hun reiskosten en Nederlandse les en inburgering in werktijd. Ze eisen vooral respect. Daar hebben ze recht op en daarom steunen wij hen. Daartoe hebben wij het comité 'Steun de schoonmakers' opgericht", aldus de korte oprichtingsverklaring.

"Wij zijn mensen met een heel diverse achtergrond, met  verschillende politieke opvattingen en verschillende levensovertuigingen. Sommigen van ons zijn actief vakbondslid, anderen niet. Wat ons bindt is dat we vinden dat de schoonmakers – de mensen die dagelijks onze werkplekken, onze treinen, onze stations, onze ziekenhuizen enzovoorts schoonmaken – een fatsoenlijke behandeling verdienen. Daarom steunen wij hen op allerlei manieren en roepen iedereen in Nederland op om dat ook te doen."

Ook Doorbraak-leden participeren in het nieuwe comité. Er is direct ook een actueel weblog opgezet met verslagen van activiteiten en suggesties voor acties en oproepen om mee te doen. "Op dit blog kan iedereen verslag doen van activiteiten te ondersteuning van de schoonmakers, ideeën voor nieuwe acties lanceren en daar medestanders voor zoeken. Op die manier kunnen we gezamenlijk helpen om de strijd van de schoonmakers tot een succes te maken. Doe mee. Laat je inspireren en steun de schoonmakers."

Op het blog staat meteen al een hele reeks concrete voorstellen om solidariteit te tonen. Ook is er een verslag te lezen over de super inspirerende acties van gisteren. Zo’n vijfhonderd stakende schoonmakers kwamen uit het hele land om verhaal te halen bij de Amsterdamse kantoren van "gierige bedrijven" als de ABN, de Telegraaf en het UWV. Ook is er een aankondiging van de "Yes we clean"-actie vandaag bij het afscheid van de Amsterdamse burgemeester Cohen.

Eric Krebbers