PVV wil meer legergroen op straat

Zero Drinkman
Het is de afgelopen dagen weer raak bij de PVV. Ex-agent Hero Brinkman slaat er weer eens op los. En Geert Wilders wil niet alleen nog meer blauw op straat, maar ook legergroen.

Brinkman is bij de PVV onder andere woordvoerder op het gebied van binnenlandse zaken, defensie en bestuurlijke vernieuwing. Op de PVV-website staat een citaat waarin hij wordt omschreven als "een man uit de keiharde praktijk. Vecht als politieman in Amsterdam al 20 jaar tegen krakers, wiettelers, junks, illegale handelaren, jeugdbendes en straatcriminelen.” Die “keiharde praktijk” heeft hij als politicus resoluut voortgezet.

Brinkman staat namelijk vooral bekend wegens zijn constante hetze tegen de Antillen en Antillianen, en zijn pleidooi voor meer repressie. Ook buiten het parlement vecht de voormalige agent nog steeds. Nu tegen barmannen en andere onverlaten die zich niet wensen te schikken naar zijn idiote geraaskal. Zijn coming out als een van de leden van het illustere gezelschap van agressieve alcoholisten heeft zijn reputatie niet bepaald verbeterd, maar hem wel een bijnaam opgeleverd: Drinkman.

Onlangs vloog hij weer uit de bocht. De PVV-er zou een aannemer, die Brinkmans huis aan het verbouwen is, hebben aangevallen met een hamer. Wellicht om de aandacht wat af te leiden van zijn gewelddadige fractielid, lichtte Wilders plots een klein tipje op van het tot nu toe versluierde verkiezingsprogramma van zijn partij. Hij bracht de PVV-plannen voor het politieapparaat naar buiten.
 
Echt verassend blijken die niet. Wilders en Brinkman hebben eerder al laten zien dat ze voor meer en hardere repressie zijn. Met hun nieuwe plannen maken ze de dreiging slechts wat concreter. De twee zijn van mening dat de politie teveel bezig is met het bekeuren van mensen. Daarom willen ze de streefgetallen voor bekeuringen afschaffen. Ook moet het makkelijker mogelijk worden om het leger – in de vorm van de marechaussee – in te zetten in “de probleemwijken”. Criminelen van buitenlandse afkomst moeten “gedenaturaliseerd” en teruggestuurd worden. Verder moeten er minimumstraffen komen, en moet het politieapparaat uitgebreid worden met onder andere een nationale politie. Om dat alles mogelijk te maken moeten de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken samengevoegd worden tot een ministerie van Veiligheid.

Het begrip “veiligheid” wordt steeds dominanter en is zowat tot een nationale obsessie geworden. We zouden met z’n allen aan zoveel gevaren bloot staan dat het te rechtvaadigen zou zijn om individuele vrijheden op te offeren en progressieve tegengeluiden in de kiem te smoren. Ter bescherming mogen tegenwoordig allerlei achterlijke maatregelen genomen worden.

In deze enge sfeer is het voor de PVV makkelijk scoren met een zero tolerance-programma. Vooral ook bij de politiebonden staat men te juichen. Han Busker van de politievakbond NPB reageerde enthousiast op de PVV-plannen. “Alle inspanningen die erop zijn gericht om de politie meer ruimte te geven en haar werk beter te kunnen doen, zijn ons uit het hart gegrepen.” Het wordt echter hoog tijd voor eens wat minder blauw op straat, en legergroen heeft al helemaal niets te zoeken in de wijken.

Sandor Schmits