De piraten van de Arbeidsinspectie

Binnenvaartschepen lopen de kans geënterd te worden door de Arbeidsinspectie
Als een soort kapers in dienst van de staat enteren arbeidsinspecteurs met rubberboten de binnenvaartschepen op de Zeeuwse wateren, op zoek naar illegale arbeiders. Sinds kort toont de Arbeidsinspectie vol trots op de eigen website een beeldverslag van die “controles”. Een genant promotiefilmpje over mensenjacht.

“In 2007 deelden we aan de lopende band boetes uit. Nu is alles keurig in orde”, zegt inspecteur Jacob Jansen in het filmpje, dat wordt begeleid met opzwepende muziek en de sfeer van jongensboekromantiek uitademt. Teamleider André Schrier van de Koninklijke Marechaussee, met wie de Arbeidsinspectie sinds 2007 nauw samenwerkt, heeft “alle vertrouwen in de toekomst”. Met het filmpje wil de Arbeidsinspectie binnenvaartschippers nog eens extra waarschuwen om geen arbeiders zonder papieren in dienst te nemen.

De daling van het aantal “aangetroffen” illegale arbeiders op de binnenvaart komt volgens de Arbeidsinspectie door de hoge boetes. Toch blijkt dat niet in alle sectoren “effectief” te zijn. Uit het op 12 oktober verschenen rapport van het Westland Interventieteam over de jaren 2008 en 2009 blijkt dat illegale arbeid in de glastuinbouw nog steeds op grote schaal plaatsvindt. Een kwart van de bazen in het Westland heeft illegale arbeiders nodig om de loonkosten te kunnen drukken in de moordende concurrentiestrijd. De Arbeidsinspectie deelde daar in totaal meer dan 2,3 miljoen euro aan boetes uit.

Harry Westerink