Lawaai mee op 14 november bij de illegalenbajes in Rotterdam

Het nieuwe detentiecentrum DC16 werd tijdens de bouw op 25 maart 2010 geblokkeerd en bezet
Kom ook naar de solidariteitsdemonstratie bij detentiecentrum Rotterdam Airport op zondag 14 november. De Werkgroep Stop Deportaties (WSD) organiseert dan een lawaaidemonstratie om “de vastzittende migranten een hart onder de riem te steken én een duidelijk geluid tegen het beleid van ‘uitsluiten, opsluiten en uitzetten’ te laten horen”. Verzamelen om 14:00 uur bij Randstadrailstation Melachtonweg, waar ook tram 25 stopt.

Detentiecentrum Rotterdam Airport is een gevangenis voor mensen zonder verblijfsvergunning. “Het nieuwe centrum discrimineert niet: onder de gevangenen zitten babies, bejaarden, mensen die psychisch in de war zijn, invaliden, zwangere vrouwen”, aldus de WSD. Het centrum is pas sinds juli 2010 open, maar nu doen al allerlei schrijnende verhalen de ronde. Zoals over een zwangere jonge vrouw die veel water verloor bij een transport. De dienstdoende bewakers brachten haar niet naar een dokter, want “je zal wel in je broek geplast hebben”. In een ander geval werd een man in een isoleercel geplaatst wegens depressie, omdat zijn moeder op het punt stond gedeporteerd te worden. Alle andere gevangenen in zijn unit weigerden vervolgens om hun cellen in te gaan. Zo wisten ze af te dwingen dat hij weer uit de isoleercel werd gehaald. Vervolgens werden ze wel allemaal naar andere afdelingen overgeplaatst, om zo hun collectieve verzet te breken.

Helaas zijn dat geen uitzonderingen. Bij elke illegalengevangenis komen schandalige dingen voor, om nog maar te zwijgen van het schandaal dat die gevangenissen überhaupt bestaan, dat mensen worden opgesloten alleen maar omdat ze geen verblijfsrecht hebben. Het is een bewuste keuze van de Nederlandse overheid om zo met deze mensen om te gaan. Om ze te ontmoedigen en de “illegale” migratie terug te dringen, maar tegelijkertijd om kosten te drukken op gevangenissen. Het opjagen, uitroken, opsluiten en uitzetten van illegalen is al jarenlang schering en inslag bij alle verantwoordelijke bewindslieden voor het migratiebeleid. En het ziet er zeker niet naar uit dat dit minder gaat worden onder het kabinet Bruin 1, integendeel. De huidige minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers zet onder andere in op het strafbaar stellen van illegaal verblijf, op een wet “eens illegaal, altijd illegaal”, en op meer commerciële private gevangenissen.

Detentiecentrum Rotterdam Airport was de eerste private gevangenis van Nederland. Een aantal bedrijven, verenigd in het consortium DC16, is een contract aangegaan voor het ontwerp, de bouw en het onderhoud voor de komende 25 jaar. Deze nieuwe vorm bevalt de overheid kennelijk goed, want de nieuwe illegalenbajes op Schiphol wordt ook geprivatiseerd. De Rotterdamse gevangenis dient daarbij als voorbeeld. Uit verhalen van gevangenen blijkt dat daar regelmatig rondleidingen worden gegeven aan “mensen in pakken” die overal mogen kijken hoe “mooi” de gevangenis is. De nieuwe bajes past ook “mooi” bij het ontmoedigingsbeleid, want daarin worden gevangenen straks tot wel anderhalf jaar opgesloten op 120 meter afstand van een landingsbaan. Die zullen dus de hele dag in de kerosinestank zitten met voortdurende geluidsoverlast van opstijgende en landende vliegtuigen en de traumahelikopter. “Mooi” verdiend wordt het voor de commerciële uitbaters dat de bezoekers van de opgesloten illegalen straks voor een parkeerplaats 4 euro starttarief plus 1 euro per half uur kwijt zijn. En ook een “mooi” controlemiddel is dat de gevangenen voor alle handelingen gebruik moeten maken van een persoonlijke chipkaart, waardoor alles wat ze doen nog beter gemonitord kan worden. Zelfs voor het gebruik van de koelkast, de celverlichting en de televisie is diezelfde kaart nodig. Natuurlijk kan zo heel makkelijk allerlei informatie worden achterhaald over gevangenen die niet willen meewerken, bijvoorbeeld over de mensen met wie ze contact hebben en naar welke landen ze bellen.

De Werkgroep Stop Deportaties voert al jaren actie tegen illegalenbajessen. Na diverse blokkadeacties bij vrijwel alle bestaande illegalenbajessen in Nederland, werd in 2009 besloten de energie voornamelijk te richten tegen de bouw van de nieuwe Zestienhoven-bajes in Rotterdam. “We willen meer doen dan werk hinderen aan de poort”, zo legt de actiegroep uit op haar website. Het doel van de Stop DC16-campagne was “om druk uit te oefenen” op de deelnemende DC16- bedrijven. “Samen zorgen we ervoor dat de naam van deze bedrijven onlosmakelijk wordt verbonden met het feit dat zij geld verdienen aan het opsluiten van mensen zonder papieren”, aldus WSD. Verzet komt “bij hen op de stoep”. EGM architecten, Ballast Nedam, Strukton en ISS Facility Services werden regelmatig het doelwit van allerlei soorten acties.

De oude Zestienhoven-gevangenis draait nog op volle toeren, en de nieuwe is nu ook al enige maanden open, maar dat betekent niet het einde van de Stop DC16-campagne. “We kunnen de bajes nu niet meer voorkomen, maar dat betekent niet dat we hem vergeten”, aldus een van de WSD-actievoerders. “Er zitten nog steeds mensen in opgesloten, alleen maar omdat ze geen papieren hebben.”

Ook jij kunt meedoen met de WSD in haar campagne tegen de Nederlandse illegalenbajessen. Kijk op de WSD-website , en kom naar de lawaaidemonstratie op zondag 14 november in Rotterdam. Houd er wel rekening mee dat de demonstratie niet is aangemeld.

Mariët van Bommel