Demonstranten zetten Saoedische en Egyptische machthebbers onder druk vanwege collaboratie met Soedanees regime (beeldverslag)

Zo’n tweehonderd mensen, voor het merendeel van Soedanese herkomst, hebben vanmiddag in Den Haag gedemonstreerd tegen de militaire repressie in Soedan en tegen de collaboratie van de machthebbers in Saoedi-Arabië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten met het Soedanese regime. De lange tocht voerde vanaf de Koekamp bij station Den Haag Centraal naar achtereenvolgens de ambassades van Saoedi-Arabië, Soedan en Egypte.

Voor wie al vaker heeft deelgenomen aan demonstraties uit solidariteit met de opstand in Soedan blijft het bijzonder om van dichtbij mee te maken hoe strijdbaar, vasthoudend en onverzettelijk de Soedanese vluchtelingen in Nederland uiting geven aan hun verlangen naar vrijheid en democratie. Ook deze keer weer. De demonstratie van vanmiddag begon misschien wat aarzelend, met wat minder mensen dan bij de demonstratie van afgelopen vrijdag, maar al snel kwamen het enthousiasme en de energie los die zo kenmerkend zijn bij dit soort acties. De beweging tegen het regime van de inmiddels afgetreden dictator Omar Al-Bashir heeft eenheid gecreëerd in Soedan, zo vertelde een spreekster van Sudan Unite. En die beweging weet heel goed wat ze wil: vrede en rechtvaardigheid. Een ander opvallend moment bij het begin van de demonstratie kwam voor rekening van een jongetje dat steeds heel hard “Tasgot bes” (“Just fall, that’s all”) in de microfoon riep, waarna de namen van de misdadigers van het regime een voor een werden opgesomd en de demonstranten “To ICC” riepen. De demonstranten willen dat niet alleen Al-Bashir, maar ook alle andere misdadigers van het regime, vroeger en nu, door het Internationaal Strafhof worden vervolgd en berecht vanwege het plegen van genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Ook Khalid Jone, de voormalige woordvoerder van het vluchtelingencollectief Wij Zijn Hier, hield een indrukwekkende toespraak.

Toen we gingen lopen naar de ambassade van Saoedi-Arabië, bleek dat er meer politie dan gebruikelijk was komen opdagen. Maar liefst vijf politiebusjes en twaalf agenten te voet moesten ons zo nodig “begeleiden”, dat wil zeggen: moesten ons in de gaten houden in verband met ons komende protest bij diverse ambassades. “Die politie zorgt wel voor de veiligheid van mensen in machtsposities, maar wie zorgt er voor de veiligheid van de opstandelingen in Soedan en de vluchtelingen in Nederland?”, zo reageerden sommige demonstranten daarop. De EU-landen en Saoedi-Arabië hebben bloed aan hun handen, zo viel te lezen op actieborden. Deze landen werken namelijk samen met het Soedanese regime door dat regime geld te geven en wapens te leveren. Daarmee zijn ze medeverantwoordelijk voor de moorden en het andere brute geweld van de Soedanese militairen. Er circuleren veel foto’s en filmpjes over de verschrikkelijke terreur van de Rapid Support Forces, die hun wortels hebben in de Janjaweed-milities die jarenlang genocide pleegden in de Darfur-regio. De Rapid Support Forces worden gesponsord door de EU, die het Soedanese regime als een bondgenoot beschouwt bij het tegenhouden van mensen die dictaturen als in Soedan juist proberen te ontvluchten.

Jongetje roept heel hard “Tasgot bes”.

Tijdens de demonstratie viel het grote aantal nieuwe spandoeken en actieborden op, waarvan een deel specifiek was gericht op het thema van deze demonstratie, namelijk de smerige rol van allerlei landen binnen de EU en in het Midden-Oosten bij het overeind houden van de militaire dictatuur in Soedan. Bij de Saoedische ambassade werden leuzen gescandeerd als “Stop intervention in Sudan!” en “Shame shame Bin Salman, get your hands of Sudan!” Mohammed bin Salman al-Saoed is de kroonprins van Saoedi-Arabië en minister van Defensie. De Soedanese demonstranten hadden een brief opgesteld voor de Saoedische en Egyptische ambassade en wilden die brief gaan aanbieden. Maar de Saoedische ambassadeur weigerde botweg om die aan te nemen. Via de intercom kregen de Soedanezen te horen dat ze maar met de politie moesten gaan praten en dus moesten vertrekken. De brief gaat daarom alsnog worden gemaild. Op weg naar de Soedanese ambassade volgde er nog een stukje theatraal protest: twee Soedanezen hadden zich verkleed als sjeiks en deelden zogenaamd geld uit. Precies zoals het Saoedische regime en de EU-machthebbers het Soedanese regime geld toesteken.

Khalid Jone, de voormalige woordvoerder van het vluchtelingencollectief Wij Zijn Hier.

Daarna begon het flink te regenen en gingen we op weg naar de Egyptische ambassade. De strijdlustige stemming bleef er goed in zitten. Ook een zware onweersbui zal de Soedanese revolutie niet kunnen stoppen, zoveel was duidelijk. Bij de ambassade van Egypte werden weer veel leuzen geroepen, waaronder “Sisi to ICC”. Abdul Fatah al-Sisi is een Egyptische militair en dictator. Door leuzen te roepen tegen Bin Salman en Al-Sisi lieten de Soedanezen horen dat ze ook ageren tegen dictaturen in andere Arabische landen. In eerste instantie nam iemand van het administratieve personeel van de Egyptische ambassade de brief van de demonstranten in ontvangst. Maar een hogere ambtenaar van de ambassadeur ging in discussie met de administratieve medewerker, werd boos en gooide de brief ter plekke op de grond. Ondertussen eisten de demonstranten buiten in de stromende regen een burgerregering in Soedan, na zoveel jaar militaire dictatuur.

Harry Westerink

Meer politie dan anders.
Elke demonstratie komen meer witte actievoerders hun solidariteit betuigen. De Internationale Socialisten waren er vorige keer bij en nu weer!
Bij de Saoedische ambassade.
Er circuleren de meest verschrikkelijke foto’s en filmpjes van de terreur van de Rapid Support Forces (die hun wortels hebben in de Janjaweed-milities, die genocide plegen in Darfur, en die gesponsord worden door de EU!) tegen de beweging in Soedan. (Hier 1 voorbeeld, meer dan genoeg..)
Bij de Soedanese ambassade.
Verkleed als Saoedische sjeik met poen.
Onderweg naar de Egyptische ambassade.
Bij de Egyptische ambassade.
Afvaardiging gaat een brief afgeven.