Waarom we vandaag voor de deur staan bij de ambassade van Saoedi-Arabië

Abdulrazik Khamis en de fop-sjeik die tijdens de demonstratie bloedgeld uitdeelde.

Ik ben blij dat we hier de vrijheid van meningsuiting kennen, zodat ik kan spreken over mijn rechten, over de rechten van mijn volk en over mensenrechten.

We hadden eigenlijk voor de ambassade van Soedan moeten staan, maar we zijn hier vandaag voor de deur van de ambassade van Saoedi-Arabië. En dat is niet omdat we willen praten over Osama bin Laden die de Saoedische nationaliteit had. En ook niet omdat we het willen hebben over het sponsoren van terrorisme.

We zijn hier ook niet om te spreken over vrouwenrechten in Saoedi-Arabië. En ook niet om te praten over de feiten waarmee de beroemde Algerijnse auteur Kamel Daoud bewees dat ISIS feitelijk een creatie van Saoedi-Arabië is.

We zijn hier niet om te praten over hoe Saoedi-Arabië heel veel mensen aan vermoorden is in Jemen en daar 1,8 miljoen kinderen door honger en ziekte laat sterven.

Nee, we zijn ook niet hier bij de Saoedische ambassade om het te hebben over hoe journalist Jamal Khashoggi in stukken werd gesneden in de ambassade in Ankara. En we zijn hier ook niet om te bespreken dat Saoedi-Arabië een bondgenoot en samenwerkingspartner is van Al Qaeda.

Het is niet zo dat we dit allemaal willen verwaarlozen of dat we er niet om geven. Het zijn allemaal onze problemen als mensenrechtenactivisten, en het is de verantwoordelijkheid van de mensheid om Saoedi-Arabië te bestrijden en van de wereld een betere plek te maken voor iedereen.

Waar we hier voor staan, is meer specifiek: we willen het hebben over hoe Saoedi-Arabië, de Emiraten en Egypte het dictatoriale regime van Al-Bashir steunden. En hoe Saoedi-Arabië en haar belachelijke bondgenoten drie miljard euro gaven aan de militaire overgangsraad, nadat wij Al-Bashir verdreven met onze krachtige vreedzame protesten.

De overgangsraad die de terroristische Janjaweed tegen ons inzet, milities die genocide plegen in Darfur en al 400.000 mensen vermoordden. En die nu massamoorden plegen op de vreedzame Soedanese demonstranten. Zoals ze Khashoggi hebben vermoord, zo hebben ze in Soedan mensen levend verbrand, in stukken gehakt, mannen en vrouwen verkracht en in de Nijl gegooid.

Eerder bracht Saoedi-Arabië Soedanese kindsoldaten over van Darfur naar Jemen om daar te vechten in de frontlinies. Soldaten die terugkeerden vertelden dat de Emiraten ook duizenden Afrikaanse vluchtelingen, die Jemen wisten te bereiken, dwingt om daar in diezelfde frontlinies te vechten.

We zijn hier om onze boodschap over te brengen aan de ambassade van Saoedi-Arabië. We willen dat de wereld weet wat er in Soedan gebeurt, ook al proberen ze dat te voorkomen door het internet plat te gooien. Er is een genocide gaande in Darfur. Dat werd al in 2003 vastgesteld.

Het internationaal strafhof ICC, de internationale gemeenschap en andere wereldleiders zijn omstanders geworden, die al 16 jaar kijken en genieten alsof het om een live filmvoorstelling gaat. Ze ondernemen geen enkele actie. Nu zijn we zelf in actie gekomen en zijn ze begonnen om ons massaal te vermoorden.

Saoedi-Arabië, de Emiraten en Egypte, we eisen dat jullie met je walgelijke activiteiten stoppen. De Soedanezen willen niet langer jullie slaven zijn.

De Soedanese bevolking heeft haar keuze gemaakt. We weigeren dat ons land gemaakt wordt tot een nieuw Libië of Syrië. We weten dat de situatie nu al is zoals in die landen, maar we willen niet ook nog eens een burgeroorlog. We hebben genoeg van het moorden!

Het westen moet de banden met Saoedi-Arabië verbreken als het de Soedanese bevolking en de mensenrechten wil steunen.

Abdulrazik Khamis

(Deze tekst was bedoeld als toespraak bij de Saoedische ambassade vandaag tijdens de Soedanese demonstratie in Den Haag. Wegens tijdgebrek is hij komen te vervallen.)