Demonstreren “tot de laatste Grijze Piet” in Breda (beeldverslag)

LET OP: ONDERAAN DIT ARTIKEL STAAN FOTO’S VAN RACISTISCHE KARIKATUREN.

Tien jaar oud is de campagne Zwarte Piet is racisme. En hoewel er flinke successen zijn geboekt in die periode, zijn er nog steeds intochtcomité’s die vasthouden aan de racistische karikatuur Zwarte Piet. Het comité in Breda dacht weg te komen met een Grijze Piet in plaats van een Zwarte Piet. Maar Grijze Pieten, zo bleek vandaag, zijn amper te onderscheiden van Zwarte Pieten en geen millimeter in de goede richting. Daarom riepen Kick Out Zwarte Piet en Breda Kan Het op tot een demonstratie bij de intocht.

Die intocht vond plaats in een park in het centrum van de stad. Dat park was afgesloten en we stonden met zo’n 150 mensen bij de uitgang, zodat de mensen die net hun racistische “feestje” gevierd hadden langs ons moesten. Naast de krachtige spontane toespraken riepen we zo’n drie uur lang onophoudelijk leuzen: “Zwarte Piet is zwart verdriet!”, “Breda, schaam je!”, “Zwarte Piet kan niet!”, “Grijze Piet is ook racisme!” en “No more blackface!”. De demonstratie zat vol energie, onder andere door de begeleiding van de demonstratieband Rhythms of Resistance.

Sommige ouders en kinderen waren het duidelijk met ons eens, en er waren er zelfs enkelen die Zwarte Piet is racisme-stickers van ons wilden hebben. Ook zij hadden graag een racisme-vrij feest gehad. Maar zoals gebruikelijk op deze demonstraties waren er ook ouders en omstanders die kortsluiting in hun hoofd kregen, zodra ze ons zagen en hoorden en begonnen te schreeuwen en schelden, en soms zelfs door de politie van ons weggehouden moesten worden.

Ergens aan het begin van de demonstratie kwamen er ook een paar fascisten dreigen, die door de politie op afstand werden gehouden. Ze kenden een van de Grijze Pieten die een vriendschappelijke boks kreeg, en de Piet overhandigde de fascisten een handje pepernoten. De politie dreef de fascisten daarna weg, en later hoorden we dat 11 van hen gearresteerd waren.

In de loop van de ochtend besloot de politie dat onze demonstratie omheind moest worden met dranghekken. Waarom precies was onduidelijk, maar blijkbaar wilden ze ons scheiden van de het park verlatende Grijze Pieten-fans. In de loop van de demonstratie nam de agressie van bezoekers naar ons toe. En in het begin van de middag, na overleg tussen de politie en de organisatoren van de intocht, werd de uitgang waar wij demonstreerden afgesloten. Bezoekers konden ook niet meer aan onze kant van het park komen. Daarmee werd onze demonstratie feitelijk door de politie en organisatie beëindigd.

Tegelijkertijd was er door onze demonstratie veel politie op de been, en zal het merendeel van de bezoekers op z’n minst meegekregen hebben dat er iets mis was met dit “feestje”. Ook de Pieten zelf waren zichtbaar geïrriteerd door onze aanwezigheid. Het intochtcomité zal niet blij geweest zijn en voelde zich genoodzaakt bezoekers bij ons weg te houden. En een deel van het park was door het ingrijpen van de politie effectief blackface-vrij gemaakt.

Hopelijk denken de organisatoren nog een keer na voor ze volgend jaar het feestje met hun racistische polderpiet herhalen. En doen ze dat toch, dan staan wij klaar om daar weer te demonstreren en de druk verder op te bouwen. Want zoals ook een van de leuzen luidde: we gaan door “tot de laatste Zwarte Piet” en “tot de laatste Grijze Piet”.

Joris Hanse

Zwarte Piet-fans

Snoepgoed gegooid door een pietofiel

LET OP: RACISTISCHE KARIKATUREN

In de rij voor de blackface-bus